СТУДЕНТИ ИСТОРИЈЕ ИЗ НИША У СТАРОМ БРОДУ

Група од 70 студената историје са Филозофског факултета из Ниша посјетила је данас компелекс страдалим Србима у Старом Броду.

Студенти  су били  изненађени оним што су видјели и чули о страдањима српске нејачи од стране усташа 1942.године на Старом Броду код Вишеграда и питали су се зашто се о томе  није учило  из историјских читанки а о стравичном злочину у овом мјесту се тек скоро могло чути у медијима.

„ Задивљен сам овим комплексом и тим што је коначно обележено једно од највећих стратишта Срба након усташких логора. Али разочаран сам чињеницом да се о овом догађају врло мало зна, случајно сам сазнао из медија последњих година, „ рекао је студент Никола Цветковић.

Његов колега Лазар Димитријевић каже да се не могу описати емоције након приче о страдањима српске народа  на Старом Броду и селу Милошевићима.

„ Они су страдали само због свог имена и презимена, због своје вјере и нације а ми данас треба да будемо срећни што не можемо изгубити главу кад кажемо како се зовемо, презивамо и ко смо ми, „ додао је Димитријевић.

Посјета студента Старом Броду и другим стратиштима Срба у БиХ уприличена је као вид сарадње Унивезитета у Нишу и Источном Сарајеву.

„Сматрамо да овакав начин међусобног повезивања студената из Републике Српске и Србије и стицање знања о историји и с једне и друге стране Дрине може допринијети томе и да та култура памћења не буде оптерећена незнањем о ратним догађајима и страдањима српског становништав и тамо и овамо, „ рекао декан Филозофског факлтета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић.

Доцент Филозофског факултета Универзитета у Нишу Дејан Антић рекао је да студенти  нису на пропутовању него на ходочашћу.

„Кренули смо са  Старог Брода и Милошевића, великих  стратишта у Другом свјетском рату,  и  циљ нам је да обиђемо и остала мјеста гдје су Срби мучки убијани  у Другом свјетском и одбрамбено-отаџбинском рату“, нагласио је Антић.

Свештеник Драган Вукотић , човјек који је један од оних чијом је заслугом сигурно никао комплекс у Старом Броду, је изразио задовољство што је комплекс са музејом, црквом и крстом  постао незаобилазна дестинација кад је ријеч о патњама  српског народа.

Усташке легије су у прољеће 1942 године у селима Стари Брод и Милошевићи пристигле збијег са избјеглицама и убиле  и у Дрину бациле више од 6.000 Срба.

Р. ТАСИЋ

You may also like...