РУДО : ЖЕНСКА ЗАДРУГА ЗАСАДИЛА ПИТОМИ ШИПУРАК

Женску креативну задругу „Креативна визија“ , чији је оснивач Центар за одговорну демократију „Луна“ из Рудог, чини пет жена оснивача и још двадесетак придружених чланова из села Мјесних заједница Бијело Брдо, Штрпци и Рудо.

Поред осталих активности чланице задруге на њивама изнајмљеним од општине засадиле су питоми шипурак.

“ Засадили смо 2.000 комада шипурка с тим да је једна количина дата кооперанткињама. Њих 20 жена су добиле саднице шипурка од 10 до 200 комада. С обзиром да је размак између редова шипурака велики у међупростору смо посадили љекобиље и то невен, матичњак, мајчину душицу и  лаванду, „ рекла је извршни директор Задруге „Креативна визија Светлана Вуковић.

Један од чланица овог удруживања жена је  и Душанка Пантовић.

„Нама ово много значи јер нам је додатни извор зараде. Ово је подручје гдје се скоро све жене баве пољопривредом и које знају тај посао па је и овај пројекат прихваћен са одушевљењем, „ рекла је Пантовићева.

За стручне савјете узгоја шипурка  ангажован је и агроном.

„Шипурак је врста воћа које не захтијева пуно агротехничких услова. Нама се највећи број садница  омладио. У почетку парцела са засадом није наводњавана па смо ових дана ријешили и тај проблем тако да догодине очекујемо и прве приносе, „ рекао је агроном Саша Симић.

Овај пројекат је реализован уз свесрдну помоћ Међународне невладине организације „Кер“ интернешенел.

„Ми смо обећали да ћемо ову задругу оснажити тиме што ћемо је комерцијално подржати. Удружење „Луна“ се низ година бави промоцијом жена на селу и помоћи њиховој   производњи али досад нису имале могућност да продају своје производе трговинским ланцима. Формирањем задруге то ће бити остварено, „ рекао је менаџер „Кер интернешела“ Бранислав Танасијевић.

Чланице задруге ће плодове шипурка продавати  у сировом стању, каши или као основу за чајеве.

Р. ТАСИЋ

You may also like...