УРЕЂЕНА ПЕЋИНА У КОЈОЈ ЈЕ СКРИВАНА ИКОНА БОГОРОДИЦЕ ЧАЈНИЧКЕ

ЧАЈНИЧЕ – Чудотворна икона Пресвете Богородице у Чајничу , за коју се тврди  да је насликао  апостол Лука, вијековима чува овај градић под планином Цицељом али и Чајничани су њу чували од сваког овоземаљског зла.

У току другог свјетског рата вјерници су Чајничку красницу, како је називају, сконили од непријатеља у једну непознату пећину у селу Трпиње  гдје је, као и још у неким скривницама,  сачувана до краја рата  да би се 1952. вратила на „престо“ у храму посвећеном Успенију Пресвете Богородице у Чајничу изграђеном 1863.године.

Тек у новије вријеме до Богородичине пећине, како је сад зову, млади овог градића и хаџи Небојша Крнојелац су направили стазицу и уредили мјесто на коме је икона боравила.

„Улаз у пећину био је сасвим мали и у њу се могло ући само четвороношке пузећи а унутра је било мјеста за двоје троје људи и то у погуреном ставу, „ прича хаџи Небојша Крнојелац из Чајнича.

Омладинци су прво пробили стигурнију стазицу са локалног пута до пећине, подзидали одроне, проширили плато испред њеног улаза. Направљена су и жељезна врата.

„ Акцијаши су продубили под и тако подигли ниво плафона  да сад у њу може да уђе око десетак људи, „ додаје Крнојелац.

У полумраку пећине титра само пламен са свијећа. Најосвјетљеније је мјесто гдје је икона била прислоњена уз стијену. Кроз врата се пробија свјетлост падајући по иконама, свијећама  и људима  у пећини који се ћутке моле.

„ Направио сам и клепало тако да се звук произведен ударцем дрвеног чекића у даску зачује уочи великих празника. Добили смо као поклон и мало звоно из Хиландара које ћемо ускоро  уградити на окомиту стијену, „ објашњава Крнојелац.

Радници Туристичке организације Чајниче намјеравају да ова пећина постане и дестинација за долазак вјерника и осталих поштовалаца Богородице Чајничке.

„Већ смо почели обиљежавање стазе до пећине а ускоро ће се поставити и права туристичка сигнализација и осигурати пролаз  кроз стијене. За ову пећину зна мало људи и у чајничкојј општини. Омогућићемо свим оним који и овдје желе да се помоле Мајци Божијој да бездједно дођу до мјеста гдје су мјештани годинама  крили икону“, каже радник Туристичке организације Чајниче Вељко Андрић.

Предање говори да је икону, кад је запаљен манастир Светог Николе у Прибојској бањи, гдје се тада налазила,  донио неки сељак  у Чајниче пред малу цркву и пошто је било јутро заспао је с њом у наручју . Кад се пробудио иконе није било.

 Са свештеником је ушао у цркву а икона је била на постољу и остала ту 270 година док није изграђен нови храм.

Р. ТАСИЋ

You may also like...