ПРОШЛО ЈЕ 16 ГОДИНА ОД УПОКОЈЕЊА АРХИМАНДРИТА ЈУСТИНА ТАСИЋА

Ове 2021. се навршава 16 година од упокојења архимандита Јустина Тасића који је сахрањен на православном гробљу код манастира Савина у Херцег Новом.

Јустинов гроб, испод крошњи строг бора, никад није сам, посјећује га монаштво манастирско али и бројни поштоваоци његовог дјела и учења.

Гроб Јустина Тасића

Рођен је као Милисав Тасић у селу Мацуте код Вишеграда  5.фебруара 1936, крштен  у манстиру Добрун, основну школу завршио о Добрунској Ријеци а гимназију у Вишеграду.

Већ 1957.године је искушеник у манастиру Бања, одакле је морао отићи у Сарајево на посао. Четири године касније је у манастиру Високи Дечани.

Међу бројном сабраћом са Јустином, именом које је добио приликом монашења, био је и потоњи митрополит Амфилохије.

Јустин 1971. завршава Призренску богословију  а шест година касније је већ игуман манастира Високи Дечани.

У тешком врмену превирања на Косову и Метохији Јустин је с успјехом руководио манастиром, задужбином светог краља Стефана Дечанског .

Јустин Тасић

Кратко је био  у Ђурђевим Ступовима а од 1992.је игуман манстира Савина код Херцего Новог  гдје се и упокојио .

У мојој књизи „Манастирске приче“ приликом посјете манастиру Савина у којој се чува икона Мајке Божије, окована златом и сребром, писао сам шта су ми монаси рекли за оца Јустина.

„Упамћен је као игуман манастира Високи Дечани, Ђурђеви Ступови а Херцегновљани га се сјећају  као великог бесједника, душе од човјека, кога је посебно вољела светосавска омладина, „ казали су монаси.

Јустинов брат Драгојле био је последњи становник села Мацута. У мојој репортажи објављеној својевремено у „Гласу Српске“ причао је  о игуману.

Драгојле Тасић

„Породица  му је бранила да се  замонаши, власт тадашња нас је због тога прогонила, али њега је вукла сила Божија и нико га није могао спријечити да оде у манастир, „рекао је тада Драгојле Тасић.

Испричао је како је често одлазио на братов гроб у Савину одакле се увијек враћао као препорођен.

Фото: М. СИМАНИЋ, Архива

Р. ТАСИЋ

You may also like...