СТАРА ГИМНАЗИЈА НА МУРАЛУ И У СРЦИМА БИВШИХ УЧЕНИКА

Слике из прошлости града

Ових дана на згради Средњошколског центра, вишеградски сликар Ненад Деспић, урадио је мурал зграде СТАРЕ ГИМНАЗИЈЕ.

Мурал је настао на молбу и приједлог многих бивших ученика некадашње ГИМНАЗИЈЕ  у знак поштовања  и сјећања   на бившу школу.

У току тридесетогодишњег самосталног рада (1948-1976) Гимназију је завршио велики број    ученика из Вишеграда и сусједних општина.

Интересантно је напоменути да је зграда школе грађена  у периоду између два рата.

Наиме, послије завршетка Првог свјетског рата, у част побједе и стварања нове државе, становници тадашњег Вишеграда су искључиво добровољним прилозима изградили Народни дом. Зграда је коначно завршена 1938. године када је почела са радом Грађанска школа ( нижа гимназија ). У приземним  просторијама Народног дома радила су  културна и национална друштва.

У току  Другог свјетског рата зграда је опљачкана, спаљена и до темеља уништена.

Послије рата, тадашња среска власт обновила је зграду и 1. октобра    1948. године почела је са радом Гимназијау коју су уписана два одјељења првог разреда, укупно 126 ученика. Школа је радила самостално све до 1976. године када је интегрисана у новоформирани Средњошколски центар „Хамид Беширевић“.

 Бивши ученици Гимназије су стручњаци у многим областима ( инжењери, љекари, професори, умјетници…)

Била је то, у правом смислу ријечи ,одлична школа, која је развијала код ученика интелектуалну ширину и стваралачко мишљење, потребу за новим сазнањем, и оспособљавала ученике за даље школовање.

                                                                                      Дивна Васић

You may also like...