СИНИША ПЈЕВИЋ : СЈЕЋАЊА НА ОБНОВУ КАРАТЕ КЛУБА „ДРИНА“

Вишеград и комплекс Андрићграда у вријеме љетних мјесеци посјећује велики број туриста као и бивших грађана градића на Дрини и Рзаву, који су прије више од двадесет година отишли “трбухом за крухом”у бијели свијет.

Шетајући Ангрићградом репортерска екипа је срела Синишу Пјевића кога Вишеграђани памте као свог бившег суграђанина, узорног спортисту и обновитеља рада карате клуба ” Дрина” након завршетка одбрамбено-отаџбинског рата.

Пјевчевића  је у Вишеград довела судбина избјеглице,  сада давне 1996. године, када је као врстан сарајевски спортиста, носилац црног појаса и карате мајстор, одлучио да своје знање пренесе на љубитеље каратеа јер је предосјетио да међу младима има доста талентоване дјеце.

Као и многи спортски колективи и карате клуб се на почетку сусрео са много проблема.

” Прво смо тренирали у стрељани на градског стадиону, коју смо прије тога морали очистити и адаптирати. Доласком хладних дана, преселили смо се у просторије старе гимназије, која није имала ни прозоре ни подове, што су будући каратисти добровољним акцијама поправили. Ни овђе није било гријања, па су ђеца тренирала скоро у зимској ођећи”, уз смијех се присјећа Пјевић.

Како је вријеме одмицало, услови за тренинге су се побољшавали. Направљене су свлачионице, набављена је опрема и тако су створени услови за постизање првих резултата на такмичењима.

 Невјероватан интерес владао је за каратеом и борилачким спортовима, па је на тренинге долазило више од стотину ђеце свих узраста.

” Био сам изненађен бројем талентоване дјеце чији су родитељи у Вишеград доселили из Сарајева, Херцеговине, Коњица, Горажда и крајишких општина. Они су једноставно вапили за знањем и учењем, из њих је исијавала енергија што се показало и у побједама које су остваривали на такмичењима”, објашњава овај искусни карате мајстор.

Упорним радом и тренинзима, као и учешћем на такмичењима, изродили су се и истакнути чланови клуба који су освајали и златне медаље.

” Највећи резултат постигао је Ђорђе Васић који је у Вишеград донио сениорску европску медаљу, а био је и други на републичком првенству. Поред Васића, поменуо бих и Миличићеву, Гејака, Милисављевићеву, Кириџићеву, те Микавицу, Мучибабића, затим Пецикозу и Марковића”, додаје Пјевић.

Да се истински пријатељи, вјечити спортисти никада не заборављају свједочи и догађај да су Пјевићу његови бивши ђаци, ових дана, у Вишеграду приредили дружење на коме су уз пиће евоциране успомене на сада већ славне дане карате клуба “Дрина”.

Пјевчевић тренутно живи и ради у Америци.

М. СИМАНИЋ

You may also like...