САБОР ТАСИЋА : ПОВЕЉА „БРВНО“ СЛАВЕНКУ АНДРИЋУ

Као и претходних година 12. Сабор Тасића почео је светом литургијом у храму Христа Спаситеља коју је предводио архимандрит Јован Гардовић , цркви брвнари која је задужбина Братства Тасића.

Након лицитације црквених барјака и опхода око храма архимандрит Гардовић је рекао да треба бити поносан на фамилију Тасића који су за врло кратко вријеме изградили цркву, настрешицу и конак и да зна да они на томе неће стати.

„Они су ти, као прави хришћани, који Бога помену кад почну и заврше неки посао и онда је то  благословено и мора бити напретка, „ додао је Гардовић.

Сабораши су се онда преселили код изложбе умјетничких дјела насталих на ликовној колонији чија је тема била црква брвнара у Тасићима.

Отварајући изложбу академски сликар Весна Нешковић је рекла да је изложено 11 умјетничких слика од десет аутора.

„ Тема је црквена архитектура, посебно цркве у Тасићима и оне у Вагану. Ово је прелијеп начин да се обогате садржаји  Сабора Тасића који су помогли сликарима и помагаће убудуће, јер ће се и ове године код храма у Бијелој одржати ликовна колонија са још више умјетника, „додала је Нешковићева.

На сабору под настрешицом са софрама Стрјешинство Братства Тасић, које чини Радоје, Вељко, Славиша, Гордан, Младенко и Дарко Тасић додјелило је највеће признање Братства Повељу „Брвно“ лимару Славенку Андрићу за помоћ у покривању зграде Тасијиног конака.

„Срећан сам ово је више од признања за мој рад, који знају посебно Тасићи да цијене. Обећавам да ћу и даље помагати ваше  активности, „ био је кратак добитник „Брвна“ које је изграђено од комада брвна уграђеног у цркву брвнару.

У бесједи на Сабору, старјешина Братства Тасић, Радоје Тасић је нагласио да је Старјешинство успјело и у доба короне да постави плочу у подруму  конака, озида и укрови грађевину, доведе струју до порте, освјијетли цркву и направи нове степенице.

„Ово су грађевински радови али основни циљ, који смо зацртали прије 13 година је остварен Тасићи се друже, дјеца им се упознају, помажу једни другима, крче запуштена имања, обнављају старе куће и долазе да се Богу помоле у овој светињи“, рекао је Тасић.

На Сабору је промовисана и нова књига Радоја Тасића „Тамо гдје је душа“.

Сабору је присуствовао и главни мајстор на изградњи цркве брвнаре Радош Делић.

Сабораши су имали прилику да виде документарни филм о Првом Сабору који је одржан 29.августа 2009.године.

М. СИМАНИЋ

You may also like...