ПРОМОВИСАН РОМАН ЈОВАНЕ ЛАЗОВИЋ „ЖАЛОСНА РАДОСТ“

РУДО – У Рудом је, синоћ, у оквиру Петровданских свечаности промовисан роман професорице  Јоване Лазовић под насловом „Жалосна радост“.

И као што је нобеловац Иво Андрић у својим дјелима причао причане приче тако је и Лазовићева ослушкивала ехо још незаборављене туробне, тешке и стравичне ратне прошлости, сакупљајући у свом нотесу приче оних који су ратовали, казивања обичних људи, сељака и радника преконоћи претворених у војнике.

„Све те испричане приче ратника, бораца руђанске и вишеградске бригаде ВРС, ставила сам у књижевни оквир, створила прототипове бораца, који живе два живота, један на ратишту а други у мислима и сновима код кућа гдје су им остале супруге, мајке, дјеца и дјевојке, „ рекла је Лазовићева.

Она је потврдила да је роман наишао на озбиљне позитивне књижевне критике и велики интерес читалаца у Српској и Србији.

Казала је да неће на овом стати, да ће наставити свој пут кроз српску  литературу и да ће је ускоро обогати новим дјелом.

Професор Саша Кнежевић, један од рецензента књиге каже да ће се многи прототипови бораца и јунака романа препознати у животу, као и ратне мучне ситуације које би многи учесници рата желили да избришу из сјећања.

„ Као објективни приповједач, можда и преобјективни, у страху да у чему не погријеши, да се о неког не огријеши Јована исписује своју варијанату њихових прича. Испричаних. Е, сад кад је та сторија записана и објављена живот се прекида , самим тим и не престаје, али је његова легендаризација оптерећена текстом. Текст постаје једна од легитимних верзија , напосе примарна нарочито за оне који нису лично свједочили  описаним догађајима, колоквијално речено – будућим нараштајима, „ истакао је Кнежевић.

И други промотер Анђела Плакаловић у свом осврту „Коме је горе – мртвима или живима“ истиче да је роман младе књижевнице пун невјероватних  и несагледивих ужаса рата.

„Борбе и сукоби су дуги, жестоки пренапрегнути болом а мука се подиже до неиздржљивости. У тим очајним тренуцима, гдје се данима једе сува храна или се не једе скоро ништа, сви су размишљали о једном. О породици и кући, О крсној слави, Божићу, Васкрсу. А Андрија, један  од ликова романа , и о срушеној, поломљеној, палој огради, коју никако да подигне и закрпи, баш као и несретни рат који никако да се заврши“, навела је Плакаловићева.

Јованин роман првенац изазвао је велику пажњу њених суграђана , Руђана па је сала била премала да прихвати све оне који су жељели да присуствују промоцији.

Издавач романа је ЈУ Народна библиотека „Манојло Илић“ из Рудог. Штампан је у 500 примјерака.

Р. ТАСИЋ

You may also like...