ПРОМОВИСАНА КЊИГА ЗОРАНА ПАПИЋА „КАЗИВАЊА ДЈЕДА МИЛАНА“

Историја се бави великим историјским догађајима и личностима док је ово прича о обичном , малом човјеку из народа, српском сељаку, тежаку који је на својим леђима претурио све ратове и вратио се својој посној земљи и домаћинству, речено је на промоцији књиге Зорана Папића „Казивања дједа Милана.

Књижевник Боривоје Бора Живаљевић из Београда је истако специфичност овог дјела које се не може тачно сврстатини у један књижевни жандр већ у себи има дио од сваког помало.

????????????????????????????????????

„Да ли је ово романсирана биографија, или историјски роман из угла једног сеоског домаћина показаће критике. Тек кроз личну причу дједа Милана дубоко је зароњено у најзначајније историјске догађаје на овим просторима о којима досад или није или је сасвим мало писано , „ рекао је Живаљевић.

Пјесник Милоје Вељовић рекао је на промоцији, којој је под  настрешицом продичне куће Папића у селу Тршевине код Прелова, присуствовало више од 80 љубитеља књиге да он поред историјског, личног има и инзванредне лирске описе.

„ Фасцинирају описи ријеке Дрине њене љепоте у сваком годишњем добу али и њеног значаја за српски народ и овај крај. Нису то дескрипције себе ради већ приче везане за  судбоносне догађаја у животу главног лика, „ додао је Вељовић.

Новинар и књижевник Радоје Тасић је поручио да би свако домаћинство требало да има овакв запис, биљешку или књигу о судбинама својих предака посебно кроз буне и ратове.

„Српски народ је у свим ратовима, али и у вријеме свих окупација на овим просторима, гдје се сударају Исток и Запад, гдје је и није Дрина граница стадао, борио се да сачува породицу и иметак али је мало записа о томе посебно везаних за учешће људи у великим ратовима. Зато ова књига има велику вриједност јер је кроз причу сеоског домаћина Милана , кроз перо његовог унука Зорана, освијетљен  и један дио историје овог краја, „ нагласио је Тасић.

Аутор књиге Зоран Папић каже да је казивања његовог дједа Милана записивао и кад је дошло вријеме преточио у књигу.

„Буран је био живот дједа Милана. Доживио је још као дијете да му страдају најмилији, свједок је балканског рата и његовог одјека на овим просторима, онда првог свјетског рата у коме су учествовала његова три најближа сродника  а онда и његовог заробљеништва у Њемачкој. Такву драматичну сторију забиљежио сам у овој књизи која ће остати у аманет и мојим потомцима, „ рекао је Зоран Папић.

Рецезент књиге књижевник Михаило Орловић из Бања Луке је написао да лична исповијсст Миланова може бити оквир за животну причу сваког Србина из ових крајева.

„ Крупна историјска збивања и догађаји драмског волумена остављају дубоке трагове у памћењу дједа Милана који покушава да одговори на питања времена или само посвједочи истину, „ записао је Орловић.

Маријана СИМАНИЋ

You may also like...