ПОЧЕЛА НАБАВКА ДРВА ЗА ОГРЕВ

Више од 90 одсто грађана Вишеграда грију се у зимским мјесецима на чврсто гориво па поучени лошим искуством из претходних година да  огревно дрве пред зиму буде скупље већ крајем јула и почетком августа  набављају дрва и резервишу угаљ.

Од краја прошлог рата у овом граду нема стоваришта за дрва и угаљ па се грађани саналазе купујући га од продаваца дрветом, сјечом у шуми, приватној или друштвеној, или уз помоћ Удружења пензионера на више рата .

Домаћин Зоран Тасић каже да му за огрев треба намјање 12 метара кубних дрва.

„ Дрва су скупа а продавци закидају на количини коју нам довезу. Срећа је да имам етажно гријање за два спрата па се тако и уштеди. Половину купим преко Удружења пензионера а остатак од оних који тргују огревним дрветом, „ каже Тасић.

Ових дана  метар кубног буковог или храстовог дрвета може се купити по цијени од 80 до 90 КМ.

Уколико набавку обезбјеђују од Шумског газдинства „Панос“ онда ће кубик буковине на пању, односно у шуму, сопстеном сјечом платити 50 а на лагеру 80 КМ.

Његош Суботић станује у стамбеним зградама на Бикавцу. Каже да је за његову поточлану продицу довољно шест метара дрва и да нешто и остане за следећу годину.

Цијепање дрва у ћоковима је од осам до десет конвертибилних марака.

На стовариштима грађевинског материјала у Вишеграду још није довезен угаљ, испоруке се очекују за петнаестак дана а цијена му још није одређена.

Имућнија домаћинства се грију на пелет. Три тоне пелета кошта 1.000 КМ у шта је урачуна и превоз до куће или стана.

Најмање је оних који се грију на струју а цетнрално гријање је разведено само у неколико стамбених зграда.

Р. ТАСИЋ

You may also like...