ПА КО НЕ БИ НА „ПЛАЖУ ЉУБАВИ“

Вољети ријеку значи уживати у природи и животу. Ријеку у њеном изворном, праисконском облику, у кориту које је сама вијековима обликовала, у пејзажу који је облачи зеленилом као свечаном  хаљином, у води кроз коју се, још увјек назиру облуци и рибљи плес Такву ријеку као што је Рзав завољели су од малена Предраг Вуковић и Миленко Говедарица.

И  пало им је на ум да у најљепшем дијелу кањона Рзава у Добруну , поред средњовјековног града оплемене природу, удахну јој своје умијеће и направе ни мање ни више него „Плажу љубави“.

“Данима смо тумарали овим кањоном, дивили се његовој љепоти, пливали у вировима и онда смо кад смо на обали видјели омању пећину одлучили  да ту направимо мјесто за одмор и рекреацију, за прикупљање сунца, дружење и хватање добре енергије, „ каже један од „власника“ ове необичне плаже Предраг Вуковић из Вишеграда

Није било нимало лако дивљину претворити у питомину, прилагодити је људској нози и мјесту за одмор, уживање и окупљање.

„Ово је баш била дивљина, данима смо чистили обалу, корито ријеке, уклањали шипраг а остављали здрава стабла за хладовину. И онда су људи почели овдје долазити, путељком са обојеним  путоказима  са магистрале

На свим прилазима у јарким бојама па и у дну ријеке нацртана су стилизована срца, која су заштитни знак плаже и околине.

„То је мој друг Миленко смислио, баш да се зове Плажа љубави. Универзално, све је љубав, нико без ње не живи. А путокази заинтересују пролазнике, па и намјернике да виде то мало чудо крај Рзава. Гости су из Вишеграда али и сусједних градова Горажда, Ужица, Прибоја…Овдје се могу купати, медитирати, самовати, сликати, писати поезију, за  озиданим шанком у хладовини стијене попити хладно пиће, појести нешто са роштиња, „ прича Вуковић.

Он каже да је најљепше кад су топле ноћи на плажи и поред плаже окупљати се поред логорске ватре.

„Кад људи дођу на Плажу љубави забораве све сакидашње бриге и проблеме, осјете да љепота лијечи све , да припрода очарава и умирије и нуди нову снагу за нове животне напоре, „ додаје Вуковић.

А ријека, заиста, нуди све своје благодети. Плићаке за дјецу, дубину за одрасле, плоту, пастрмку, клијен па и младицу за рибаре  и оно што је у овом времену најважније – мир који једино нарушава шапат планинске ријеке.

Р. ТАСИЋ

You may also like...