КЊИЖЕВНО ВЕЧЕ АЛЕКСАНДРА ТОКОВИЋА – СВЕ БИЛО ЈЕ МУЗИКА

ВИШЕГРАД – Било је то књижевно вече за памћење. Александар Токовић из Суботице, чији су породични  корјени у вишеградском селу Грање, представио се у Дому културе љубитељима добре књиге дјелом „Сећања и љубави“.

На великом паноу, иза стола гдје су сједили промотери библиотекар   Стојка Мијатовић и новинар Милица Кусмук доминирао је пано са Александровом фотографијом из млађих дана и гитаром.

Александар није много говорио о  књизи, која има изричито аутобиографски карактер, већ је пјевао своје пјесме, он је  и пјесник и кантаутор и мајсторски свира уз гитару и пјева дубоким гласом, гласом рецитатора попут некада  Рала Дамјановића.

Публици је само мало причао о својим музичким почецима али и о каријери музичара и дружења са идолима његовг времена Бором Чорбом, Микијем Јевремовићем, Ђорђем Марјановићем, Лео Мартином, Дадом Топићем, Звонком Богданом и многим другим из млађе генерације извођача забавне музике.

Токовић је пјевао своје најпопуларније пјесме „Људи, будимо људи“, „Стари знак“, „Химна љубави и вина“, „Девојка из мога села“…

Гитару и његове интерпретације пратила је дјевојка уз тамбурицу.

„Срећан сам што имам промоцију књиге у Вишеграду, родном мјесту мога оца, близу села Грање, гјде је све лијепо и бајковито, гдје су живјели и живе радни и честити домаћини и гдје се уз сва весеља пјевало али не овако као данас ја већ подвиком, кајдом романијском и прекодиринском, „ рекао је Токовић.

У књизи са обиљем фотографија са Токовићевих музичких насупа и новинских текстова о њему, као и стихова из пјесама које изводи и пјева налази се и пародија на пјесму Јована Јовановића Змаја „Гдје год нађеш згодно мјесто“ чије строфе гласе.

„Гдје год нађеш згодно мјесто ту дрво посјеци

О дрвећу причаћемо бајке малој дјеци

Гдје год нађеш згодно мјесто посјеци га глат

Па умјесто њега стави мали пакинг сат

Гдје год нађеш згодно мјесто посеци му чвор

Па уместо њега сади мали семафор…“

На овој несвакидашњој промоцији књиге, односно дружења са врсним музичарем, своје  стихове је говорила и вишеградска пјесникиња Драгица Грбић, која многе дане проводи у Суботици.

Р. ТАСИЋ

You may also like...