ЗАВЈЕТНА СЛАВА ТРИ СЕЛА КОД ЦРКВЕ БРВНАРЕ НА ЗБОРИШТИМА

Збориште у селу Горњи Јелашци, код  цркве брвнаре, било је и данас   мјесто окупљања, гдје се служила свете лигургија и дружили  мјештани три села, Дубова, Јелашаца и Црнчића. И нормално њихови гости. На симболичан начин прослављен је завјетни дан ових села Мали Спасовдан. И оживљено је сјећање кад се на тај дан, некад,  овдје светковало.

Свештеник Рајко Цвјетковић, је након службе божије подсјетио да је овдје вјековима било састајалиште сељака.

Од Спасовдана до Тројчиндана полазиле су крстоноше на договорени дан посебно из села Црнчића, Јелашаца и Дубова. Сељани су носили крстове, литије, пјевали побожне пјесме крећући се преко ливада и засијаних њива да љетина роди. Њима се наизмјенично придруживао и свештеник. На овом мјесту читане су молитве и организована трпеза љубави, „ нагласио је Цвјетковић.

Он каже да се слини свијет сливао  из околних села, домаћини су дојахивали на коњима па је за борове около било повезано  и до 300 седланика.

„ Причали су старији да се на овом мјесту, иако није било цркве, крштавало и вјенчавало, бигенисане су се дјевојке, падале су заруке а често су и сватови настављали весеље код куће младожење, „ испричао је Цвјетковић.

Угледни додмаћин из Дубова Драго Мосић прича да је идеја за градњу цркве на Збориштима потекла од Будимира Баранца из Црнчића, који је на овом мјесту и крштен.

????????????????????????????????????

„Сви вјерски обреди на Збориштима су  прекинути за вријеме комунизма. Договорили смо се прво да на бор поставимо икону Пресвете Богородице, затим бетонски крст а онда и да саградимо малу цркву брвнару и објекат са настрешицом за окупљање вјерника, „ додао је Мосић.

Мала црква служи као олтар  а порта  да би се вјерници у њој молили. Пасторални пејзаж и мала светиња привлачи све више вјерника и туриста. Организатори градње храма имају још  планова везаних за ово мјесто.

„ Планирамо да у порти храма подигнемо спомен плочу домаћинима из Црнчића које су аустоугарски војници на  почетку  Првог  свјетског рата објесили на борове на браду Кобиле, „ каже мјештанин Милисав Шимшић.

Ово је друга изграђена црква на подручју вишеградске општине. Прва је у селу Бијела чија је градња почета 2010. године.

Р.ТАСИЋ

You may also like...