КРСНА СЛАВА СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ СРПСКОГ СОКОЛСКОГ ДРУШТВА „СОКО“

Српско соколско друштво „Соко“ Добрун, прославило је своју крсну славу Светог Василија Острошког у манастиру Светог оца Николја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

Поштујући све прописане епидемиолошке мјере слави су присуствовали чланови „Сокола“, свештенство манастира те блиски пријатељи који већ годинама уназад подржавају рад овог друштва.

Председник Соколског друштва Мирослав Вуковић, честитао је свим чановима славу и рекао да је циљ „Сокола“ васпитање и образовање младих у духу српског народа, православља и традиције.

„ Кроз рад наших секција, а уз сарадњу са Српском православном црквом и нашим духвницима желимо да младе нараштаје образујемо на православним, српским и традиционалним вриједностима“ рекао је Вуковић.

Славски колач

Игуман манастира у Добрунској Ријеци, архимандрит Јован Гардовић истакао је да је дан када славимо Светог Василија Острошког и крсну славу „Сокола“ прилика да се подсјетимо свих подухвата и активности које је ово друштво реализовало кроз седам својих секција.

„Међу њима истиче се Издавачка секција која дјелује по окриљем Издавачке куће „Дабар“ Митрополије Дабробосанске, а која је  у претходном периоду пратила дешавања не само у вишеградском крају него и шире и то у не само у црквеном животу него и у културном, спортском, друштвеном гдје су соколске секције иначе ваома активне и присутне.

„ У претходном периоду имали смо низ дивних остварења али бих овом приликом издвојио пројекат „Монографија Старог Брода“ која је четири пута обнављана и допуњавана. Велики број људи није ништа знао о страдању нашег народа у Старом Броду, те је велика заинтересованост довела до тога да ова монографија доживи толико издања“ рекао је отац Јован.

Он је додао да је четврто издање ове монографије допуњено са 5890 имена страдалих Срба у Старом Броду.

„Све ово и још низ пројеката смо остварили уз помоћ Издавачке куће „Дабар“ као и бројних пријатеља и људи из ширег региона који су упознати са темама које обрађујемо и који су нам својим савјетима и сугестијама јако помогли“ истакао је отац Јован.

Некадашњи председник „Сокола“ а сада уредник у Издавачкој секцији Славко Хелета рекао је да ова секција има изузетан значај за Митрополију, Вишеград али и шири регион.

„Најеминентнији духовни људи су оцијенили да је „Дабар“ један од најбољих духовних часописа у оквиру Српске православне цркве. Тим путем покушава да иде и часопис „Соко“, до сада је штампано 35 бројева а у припреми је и нови двоброј. Покушавамо да поред духовних тема младим читаоцима приближимо културни, спортски и друштвени живот али на много другачији начин него што то раде други часописи, новине и интернет портали“ рекао је Хелета.

У оквиру прославе, председнику школе фудбала „Бамби Соко“ Александру Говедарици  духовник „Сокола“ свештеник Драган Вукотић уручио је захвалницу за допринос и рад са младим фудбалерима, најмлађим члановима овог друштва.

Српско соколско друштво „Соко“ сада броји око 200 чланова, највећим дијелом младих људи и своје активности спроводи кроз седам секција из области спорта, културе, информисања као и његовања народне традиције, грађевинарства и хуманости.

Милица КУСМУК

You may also like...