„ЋИРА“ ЋЕ САОБРАЋАТИ СВАКЕ СУБОТЕ ОД МОКРЕ ГОРЕ ДО ВИШЕГРАДА


ВИШЕГРАД – Коначно је постигнут договор  између Жељезница РС и Србије  и популарни „ћира“ , обновљеном пругом уског колосјека , саобраћаће сваке суботе  од Мокре Горе до Вишеграда.

Тако је група путника, љубитеља старих пруга, који одмарају на Златибору и Тари , данас искористила прилику  да се провоза композицијом  старом стотину година.

Ивана Шевић из Младеновца са фото-апартом  рукама час је на једном час на другом прозору да би завијек зауставила вријеме на љепотама кањона Камишине и Рзава и кући понијела дивне успомене са путовања „ћиром“ до Вишеграда.

“Ћира” код манастирра Добрун

„  Фантастично је, лијепо искуство, очарава прелијепа природа и аутентичан изгледа воза а и околине, „ каже Шевићева.

И Милан Шевић из Београда  с усхићењем прича о овој вожњи којом се, ако каже, враћа у неко вријеме кад је неколико локомотива парњача у композицијама возило људе и терет од Вишеграда до Ужица и даље.

„ Био сам неколико пута на вожњи „Шарганском осмицом“ од Јатара до Мокре Горе али ово је добар потез „Србијавоза“ који је и ову релацију  уврстио у туристичку понуду,” истиче Шевић.

Из Лајковца, гдје бар у пјесми „иде Миле лајковачком пругом“,  стигла је да се укрца у стари воз Смиљана Петровић. И она је пуна хвале за вожњу и каже да је за „ћиру“ вуку носталгична осјећања.

Жељко Шпијуновић из „Србијавоза“, задужен за рад „Шарганске осмице“  је потврдио да су све вожње  од Мокре Горе до Вишеграда закупљене до краја овог мјесеца.

„Велика је потражња за вожњу страних туриста из западних земаља али посебно грађана Кине са којима постоји проблем на граници због визног режима у Босни и Херцеговини, „ појашњава Шпијуновић.

Манастир Добрун

Вожња старим возом има искључиво туристички карактер. Композиција са путницима пристаје  поред тунела и мостова занимљивих за фотографисање , пауза се прави код манастира Добрун а у Вишеграду су гостима на располагању два стата до повратка воза.

Цијена возне карте за одрасле   од Мокре Горе до Вишеграда и натраг је 15  за дјецу до 14 година осам  КМ.

Прошле године на „Шарганској осмици“ је продато 80.000 возних карата.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!