„ЋИРА „ ЋЕ ВОЗИТИ СВАКИ ДАН ОД КРЕМАНА ДО ВИШЕГРАДА


МОКРА ГОРА- Предствници општина Ужичког округа, Жељезница Србије и Републике Српске и општине Вишеград договорили су се у Мокрој Гори да се уложе додатни напори да би редовније профункционисао саобраћај на обновљеној ускотрачној пруги и да би туристи на овој реалцији превожени сваки дан.

Директор Жељезница Републике Српске Драган Савановић   је рекао да је на састанку договорено, с обзиром да Жељезнице Српске намају превозна средства за пругу уског колосјека,  привремено користе она  којима располажу Жељезнице Србије и „Шарганска осмица“.

„ Ми имамо три путничка вагона али ћемо радити на томе да се возни парк обогати, „ додао је Савановић.MISKOVIC MOKRA GORA

Начелник општине Вишеград Славиша Мишковић је истакао да је заједнички став свих да се под хитно морају редовним вожњама старог „ћире“ повезати изузетно ријетки туристички потенцијали залтиборског округа и вишеградске општине .

„ Све је више оних који долазе и долазиће на Тару и Златибор, посебно кад до њега стигне ауто-пут, као и на аеродром Поникве а који желе да се провозају старим возом трасом од 48 километара до Вишеграда који је топ туристичка дестинација у БиХ ове године, „ рекао је Мишковић.

Генерални директор Жељезница Србије Мирослав Стојичић је оцијенио састанак веома важним за туризам вишеградске, ужичке и бајинобаштанске општине.

„Стара жељезница је поново спојила ове крајеве, сад са двије стране границе, и наша је жеља да „ћира“ буде један од носилаца развоја туризма у овим крајевима, „ нагласио је Стојичић.

А генерални директор Инфраструктуре Жељезница Србије Душан Гавриловић  подсјећа да је ова пруга повезивала Београд са Дубровником и Зелеником и била од националног значаја.

„ Једноставно речено сви субјекти везани за овај пројекат не смију стати и воз мора саобраћати сваки дан са „Шарганске осмице“ до Вишеграда“; категоричан је Гавриловић.

Истог су мишљења је и замјеник градоначелника Ужица Видоје Дрндаревић, Милан Савовић из Саобраћајног института Београд и Југослав Јовић, директор „Србијавоза“ који се обавезао да ће његова фирма оспособити још једну парну  локомотиву за саобраћај на овој релацији.

Састанак  је одржан у оквиру манифестације „Завичјани дани „ у Мокрој Гори на Белим водама а учесници су имали прилику да се возе и трасом шумске жељезнице која спаја три  љековита изворе у Мокрој Гори.

Музејско-туристичка пруга „Шарганска осмица“ је прошле године старом „ћирином“ композицијом превезла 70.000 туриста.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!