ЉУПКОВИ ЉУБИМЦИ СУ ЈАПАНСКЕ ПРЕПЕЛИЦЕ


ВИШЕГРАД – Љупко Дрекало из вишеградског насеља Црнча бави се, за ове крајеве необичним али корисним хобијем. Он у подруму своје куће узгаја јато јапанских препелица.

На васкршњој трпези увијек се нађу разнобојна кокошија, пачија или гушчија јаја али ријетки су они који се могу похвалити да се на њој сервирају јаја од јапанских препелица.      46793_1437044786529086_1782159552_n

Вишеграђанин Љупко Дрекало, љубитељ ових малих шарених птица, сигурно сто украси њиховим јајима. У специјалним кавезима он узгаја око осадмесет јапанских препелица које су изненадне госте дочекале необичним птичијим поздравом.

Имао сам неких стомачних проблема кад сам у часописуу “Зов” прочитао текст о јапанским препелицама и њиховим лијековитим јајима. Купим мужјаке и женке препелица у Чачку, оснујем матично јато и конзумирам сваки дан препеличија јаја. Већ послије мјесец дана осјетим да ми се здравствено стање побољшава, “ прича Дрекало.

Љупкове препелице снесу годишње око 10.000 јаја која се разграбе од муштерија а које знају одлично њихова љековита својства.

“Доказано је да помажу код малокрвности, стомачних проблема, малаксалости, затим позитивно утичу на дјечији развој, спријечавају старење , стимулишу метаболизам и стварање крви и опорављају централни нервни систем”, каже Дрекало.1517461_1437044969862401_1801104072_n

Он објашњава да јаја јапанске препелице садрже пет пута више фосфора, седампута више гвожђа и око десет пута више комплекса витамина Б, Б1, Б2, Б6 и Б12 од кокошијих .

Јапанске препелице је тешко припитомити и од њих створити кућне љубимце . Љупко пилиће производи у инкубаторима. Осјетљиве су на хладноћу, гужву, галаму а кад су расположени мужјаци су препознатљиви по необичној пјесми.ljupko drekalo

“ Тешко их је припитомити али се нађе увијек по нека јединка која се не плаши да је човјек држи у руци. У њима је неуништив нагон за летењем па се не препоручује да се износе ван кавеза јер могу да одлете . Поред јаја и месо препелице је прави деликатес а користе га и спротисти за подизање кондиције, “ вели Љупко.

Дрекало поред обичне и специјалне хране своје љубимце храни и кашом од коприве и траве а однедавно и калифорнијским глистама које су за њих права посластица. Као и сваком узгајивачу птица ни њему није најбитнији комерцијални ефекат већ љубав коју им пружа и задовољство кад су оне здраве, расположене и распјеване.

Љупко се, поред узгоја препелица, бави одгајањем расних паса, пчеларењем и ловом.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!