ЉЕПОТЕ ПОДУНАВЉА ВЛАДИМИРА МАРКОВИЋА ПРЕДСТАВЉЕНЕ У БУДИМПЕШТИ


БУДИМПЕШТА – У склопу Недеље дизајна у главном граду Мађарске, Будимпешти, у уторак 10. октобра, у Српском културном центру (Szerb Kulturális Központ) отворена је изложба умјетника Владимира Марковића, поријеклом из Вишеграда.

Изложба под називом Владо Марковић: РЕ:СТАРТ: Живот Подунавља у бесконачној петљи, за посјетиоце ће бити отворена до 24. октобра у периоду од 14 до 18 часова.

Младом умјетнику била је жеља да прикаже пејзаже Подунавља и Дунава, у којима он неизмјерно ужива. Материјал за изложбу је сниман  током три године а саме припреме за њу, израда радова и формирање поставке, трајале су четири мјесеца.

„Да би се та природа могла адекватно приказати користио сам нову визуелну форму под називом синемаграф, коју одликује присуство динамике и покрета, али одсуство радње. Избором такве форме, желио сам да натјерам публику да застане на тренутак пред једним пејзажом и пусти мисли да одлутају“, изјавио је Марковић.

Ово је његова прва изложба након завршене Академије умјетности у Београду. Након отварања, аутор истиче да је веома задовољан реакцијама публике која је посјетила изложбу.

„Посебно сам задовољан заинтересованошћу публике која је са великом пажњом прегледавала изложене радове. Посматрао сам их и запазио да је мало ко „протрчао“ кроз галерију, публика је у перцепцију радова инвестирала своје вријеме и то ме посебно радује“, каже Марковић.

У глави овог умјетника већ се рађају идеје за нову изложбу у којој ће бити представљена нова серија синемаграфа, снимљена на интересантнијим природним локалитетима.

„Добио сам позив да сљедеће године учествујем на фото-сафарију који организује управа Националног парка „Тара“, па се можда ријека Дрина нађе на неком од мојих нових радова,“ додао је умјетник.

Да ли ће Вишеграђани у скорије вријеме видјети његове радове, Марковић вјерује да ће бити прилике.

„Вишеград је сада град који је много живљи и доста је помињан на умјетничкој сцени, тако да му то даје статус веома интересантне локације. Мој одговор је „надам се“, мада то не зависи само од мене“, рекао је он.

 

 

Фото:  Sofia and Edd Carlile

 

 

М.Т.

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!