ЈОШ ИЗВЈЕСНИЈЕ – ГРАДИЋЕ СЕ АУТО-ПУТ ПОЖЕГА -ВИШЕГРАД


ВИШЕГРАД – Пруга уског колосјека од Ужица до Вардишта „укинута“ је 1974. а од Вардишта до Вишеграда последња „ћирина“ композиција са два путничка вагона у којима су били ђаци и радници, дошла је до града на Дрини у августу 1978.године.

Прије тога, у периоду од 1969.до 1971.године завршена је градња модерне саобраћајнице  Вишеград- Вардиште а Република Србија је изградила  дионицу од Мокре Горе до Ужица . Радове је изводила  Војна пошта, о чему  још свједоче  натписи на чесмама поред ове саобраћајнице или на тунелима.

И прије рата 1992-1995.године постојале су идеје о модернијем путу од Ужица до Вишеграда. Та активност, али без конкретних резултата, појачана је послије рата. Скоро сваки предсједник  општине Ужица или Пожеге, у свом мандату,  долазио је код првог човјека  Вишеграда и ту причу о савременом путу објелодањивао на велика звона.

Тако је предсједник општине Ужице Јован Марковић 30.новембра 2009.године био на пријему код начелника општине Вишеград Томислава Поповића када је рекао да је у плану изградња ауто-пута Пожега – Вишеград у дужини од 90 километара .tunel-sargan

Ауто-пут ни до данас, седам година касније, није био ни на видику, али је зато „васкрснула“ траса ускотрачне пруге од Мокре Горе до Вардишта и Вишеграда 2010.

Хроничару ових редова ипак се најозбиљнија чини јучерашња најава изградње дијела ауто-пута од Пожеге до Вишеграда од потпредсједнице Владе Србије Зоране Михајловић . Она је појаснила да је са Савјетом министара БиХ договорено формирање радне групе  која ће активирати овај пројекат.

„Ми ћемо завршити ауто-пут до Пожеге и заинтересовани смо за дионицу од Пожеге до Вишеграда, која би била део пута од Београда до Сарајева , „додала је Михајловићева.

Брзи пут од Пожеге до Вишеграда био би дуг око 100 километара од чега би 60 било на територији Србије а 40 на територији БиХ.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!