ЈЕЛАШЦИ : ПАРАСТОС ЗА ДЕСЕТ ПОБИЈЕНИХ СРПСКИХ ЦИВИЛА


ВИШЕГРАД – У селу Јелашцима код Вишеграда одржан је парастос и тамјаном окађени гробови десет српских цивила које су припадници ткз Армије Бих уочи Илиндана 1992.године убили на кућном прагу или у дворишту породичних кућа.

Међу убијеним цивилима било је и двоје дјеце која још нису била пошла у основну школу.

Бране Шимшић, рођен у овом селу, први је човјек који је, сутрадан након злочина,затекао ужасне призоре.

Парастос код сопомен-обиљежја 

`Убијено је петоро из породице Јеличића. Видио сам поред ограде у дворишту како је мајка тијелом штитила малољетну дјецу и ту је стигао рафал. Поред ограде је била још једна жена а на капији дворишта убијен је старац Трифун , глава породице. Кућа је, кад сам стигао, још догорјевала, ` испричао је Шимшић.

Он каже да је једна жена убијена на путу у близини куће док је боса бјежала пред злочинцима.

` У кући савића затекао сам троје погинулих. Код једне жене је још млин био у рукама док је на поду лежао један а на кревету други мој комшија изрешетан машинком`, испричао је Шимшић.

Гробље у Јелашцима 

Јово Савић је у тој кући изгубио оца стрица и стрину.

`Долазим 26 година оцу, стрицу и стрини на гроб. Нико за ова гнусна убиства није досад одговарао а зна се добро ко их је побио, `огорчен је Савић.

Како се сазнаје истрага против злочинаца покренута је прије десет година али до њиховог хапшења и суђења никад није дошло.

На гробу петоро Јеличића 

`Жалосно је да је прошао оволики временски период а Тужилаштво Бих није покренуло поступак против оних који су овај злочин учинили  а зна се именом и презименом ко су убице. Критике упућујем и нашим републичким институцијама које су дужне да врше притисак на Тужилаштво  како би се виновници извели пред лице правде, `истиче  предсједник Предсједништва Борачке организације Виешград Милисав Васић.

Борачка организација Вишеград је прије осам година у Јелашцима подигла спомен-обиљежје  са именима побијених српских цивила а ових дана су мјештани  подигли и настрешицу за даће и друга окупљања.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!