ЂОКИЋ: ПРЕДУЗЕЋЕ ДАЛО ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС РАЗВОЈУ СРПСКЕ


ВИШЕГРАД – Министар индустрије, енергерике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас да предузеће “Хидроелектране на Дрини” из Вишеграда даје изузетан допринос систему “Електропривреде Републике Српске” и економском расту и развоју Српске. Ђокић је на обиљежавању крсне славе овог предузећа – Савиндана истакао да су “Хидроелектране на Дрини” увијек имале изузетну и велику друштвену одговорност да помогну развој локалних заједница.

Он је поновио да ће Влада Српске у року до 15 дана додијелити предузећу “Електропривреда Републике Српске” и Хидроелектрани “Вишеград” концесију за изградњу хидроелектрана “Бук Бијела”.

????????, 27. ?????? /????/ - ????????? „?????????????? ?? ?????“ ?? ????????? ????????? ????? ????? ?????? ???? ? 26 ?????? ???? ?????????.

“То је пројекат који чека на реализацију већ неколико деценија. На овај начин Влада Српске демантује све оне који су сумњали да ли довољно и одговорно мисли о интересима државних компанија, те о интересима Републике Српске”, рекао је Ђокић.

Он је додао да ће изградња “Бук Бијеле” бити један од највећих пројеката у сектору хидроенергетике у овом дијелу Европе у наредним годинама.

“То ће бити велики подухват `Електропривреде Републике Српске`, која има све капацитете да прати и води овај пројекат. Хидроелектрана `Вишеград` има ресурсе и могућности да буде носилац овога пројекта у систему `Електропривреде`, а Српска ће дати пуни допринос да пројекат буде остварен”, рекао је Ђокић.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је Хидроелектрана “Вишеград” важан сегмент развоја у региону Подриња.

“`Електропривреда` је жила куцавица Републике Српске, а наш основни програмски и политички циљ је стабилна, јака, просперитетна и самоодржива Република. То да смо самоодрживи показују и многи пријатељи из земаља ЕУ, до моћне Русије и далеке Кине, који показују велики интерес за инвестирање у Српску”, истакла је Голићева.

Она је рекла да се основи Економске политике Владе за ову годину односе на систем “Електропривреде”, као и обезбјеђивање стабилног привредног раста, финансијске консолидације, владавине права, социјалне сигурност.

“`Хидроелектране на Дрини` су у својим плановима предвидјеле више од 36 милиона КМ за нова инвестирања, модернизацију, а од тога се 18 одсто односи на заштиту животне средине”, истакла је Голићева.

Она је навела да Хидроелектрана “Вишеград” води рачуна о заштити животне средине и да такав примјер сви треба да слиједе.

Директор предузећа “Хидроелектране на Дрини” Миле Лакић каже да је ово предузеће за 26 година постојања произвело 23.816 гигават-часова електричне енергије, што, како је оцијенио, представља велики успјех.

Он је истакао да је ово предузеће у прошлој години произвело око 914 гигават часова електричне енергије, чиме је пребацило основни план од 909,20 гигават часова, али не и ребалансирани план који је у међувремену донесен.

“Прошле године проблем је представљало то што је за првих шест мјесеци произведено 70 одсто планиране енергије, а у другој половини 30 одсто и што је забиљежен најнижи доток ријеке од када Хидроелектрана ради. Самим тим имали смо проблем са извозом електричне енергије, што је основни приход предузећа”, рекао је Лакић.

Он је навео да је у току израда завршног рачуна, за који још не може да процјени какав ће бити, додајући да је због свих спољних фактора прошла година била најсложенија у економском смислу.

Лакиж очекује да ће са одређеним измјенама закона бити створени услови за још боље пословне резултате.

“Хидроелектрана на Дрини” Вишеград тренутно запошљава 266 радника.

СРНА

Прочитајте и...

error: Content is protected !!