ШКОЛАРЦИ БЕЗ МОБИЛНИХ ТЕЛЕФОНА


ВИШЕГРАД – Подручно одјељење Основне школе „Вук Караџић“ из Вишеграда у Добруну наставу изводи у само двије од десетак учионица које су давно напуштене. Учионице су опремљене савремним училима али ученика је из године у годину све мање.rayred-2

Пет одјељења ове школе има укупно десет ученика , распоређених у два комбинована одјељења. Учитељице кажу да овакав начин извођења наставе у сеоској школи са малим бројем ученика има и предности и мане.

„Предност је што се буквално доста времена може да посвети сваком ученику, да му се скрене пажња, научи, провјери запамћено занање и све то уз опуштен рад у групи, за једним столом јер смо избацили класичан досадашњи начин распореда клупа и столица у учионици, „ каже учитељица Мирјана Александровић.skola

Она додаје  да већ десет година ради у сеоској школи, да је почела безу икаквог искуства са неподјељеном школом и комбинованим одјељењима али се временом снашла и сад постиже добре резутате у раду.

„ Па, комбиновано одјељење захтијева већу концентрацију наставника и самих ученика јер су овдје заједно ђаци из три разреда од првог до петог, „ истиче учитељица Бојана Подгорица.

Подгорица објашњава да се максимално мора искористити вријеме од  45 минута јер се у комбинованом одјељењу практично одржавају три часа у једном.

Занимљиво је да су сви  ученици ове школе глумци аматери јер су чланови Драмске секције Српског соколског друштва“Соко“ из Добруна.

Анђела Бован, Никола Топић, па Никола Мићевић и Немања Топић причају с ухићењем како су глумили улоге ђака весељака, стараца и старица, па и питомих и дивљих животиња.

„ Било је смијешно кад сам у скечу играо зелембаћа јер ми је учитељица у зелено офарбала лице па су ми се другови а и публика смијали“, каже Немања Топић.

За разлику од школараца њиховог узраста ни један ученик у овој школи нема мобилни телефон а очеви само њих двојице имају рачунар код куће. Они устају врло радно да би у седам часова били на настави. За учење код куће, кажу, и немају баш пуно времена, јер их родитељи тјерају да раде разне сеоске послове.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!