ЧЕТРДЕСЕТА „ВИШЕГРАДСКА СТАЗА“ ОД 3. ДО 5. ЈУНА


ВИШЕГРАД – Организациони одбор Културене манифестације посвећене успомени на живот и дјело „Иве Андрића“ „Вишеградске стазе“ одлучио је да се њени програми одрже од 3. до 5. јуна ове године. Стаза ове године слави јубилеј – 40 година постојања.

„Вишеградска стаза“ 40. по реду а 24. у Републици Српској биће у цјелости посвећена нобеловцу Иви Андрићу, његовом дјелу, простору у коме је провео дјетињство, завичају  коме се често враћао  и умјетности коју је  волио и о којој је писао. Већ устаљену „Бесједу о Андрићу“ говориће велики познавалац његовог дјела Радован Поповић. И осталии садржаји имаће висок умјетнички ниво.MILENKO JEVDJEVIC, književno vece na Cupriji

„Потрудили смо се да се сви садржаји одрже на мјестима која су везана за његово име и фабулу његових дјела. Тако ће се књижевне вечери одржати на софи Ћуприје на Дрини, на већ легендарном брду Бикавцу, Спомен-учионици у којој је Иво учио прва слова, затим  Спомен- библиотеци и Дому кутуре за чију је градњу дао свој прилог, „ каже директор Дома културе Мира Баранац.

Члан организационог одбора Стојка Мијатовић истиче да ће се у оквиру програма Стазе одржати Двадесети сусрети библиотекара РС, затим изложба са 22. Међународног ликововног саборовања као и бројне промоције књига.

„Уприличићемо представљање  збирке приповједака „Банаторијум“ књижевника и добитника „Андрићеве награда“ за 2015. годину  Угљеше Шејтинца , затим „Просвјетине“ награде „Андрићевом стазом“, као и „Просвјетиног“ Календара  и „Нове зоре“ за ову годину, „ рекла је Мијатовићева.Andrićeva djela na raznim jezicima

Другог дана Стазе обавиће се и промоција романа „Ноћ на Уни“ и „Карењина и Вронски у задимљеној крчми“ Ранка Рисојевића  а представиће се и Издавачке куће „Чигоја штампа“ и „Дабар“ из Добрунске Ријеке.

Предвиђене су и изложбе фотографија а манифестација ће се завршити монодрамом „Чучук Стана“  у извођењу глумице Мирјане Ђурђевић.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!