ЧАЧАНСКА ЉЕПОТИЦА У КАЗАНУ


РУДО – За разлику од прошле, ове године је воће у вишеградском и руђанском крају обилатно родило.

Изузетно добар род је видљив у воћњацима  у којима су од почетка воћарске сезоне примјењиване савремене агротехничке мјере.

Један такав воћњак посједује Душан Ступић  из села Штрбаца код Рудог.

Душан Ступић, воћар 

`Воћњак је засађен 2009.године садницама чачанске љепотице и чачанске родне укупно 250 комада, ` каже Ступић.

И како то обично бива кад воће богато роди тешко му је наћи пут до тржишта.

`Тренутно се не може шљива продати уз исплатљиву цијену и немам срца да је дама по 0,40 КМ по килограму . Имам свој казан, своја дрва и пећи ћу ракију`, објашњава овај воћар из хобија јер је запослен у Ветеринарској станици у Рудом.

Чачанска љепотица 

Цијена ракије од шљива овдје је од осам до десет конветибнилних марака. Да би добио квалитетно пиће  Душан примјењује методу вађења коштица из шљиве прије њеног стављања у каце.

`Мој пријатељ има уређај у коме се из тоне шљива за сат времена одстрани коштица  тако да се из такве џибре једанаести дан може да пече ракија`, тврди Ступић.

А које то мјере овај воћар  примјењује да би заштитио род и добио квалитетан плод.

`Обавезно је ђубрење стајњаком, кресање, додавање минералног ђубрива, прскање – послије резидбе плаво уље, па у цвијету органским материјама које нису отровне за пчеле, па инсекцитидима против шљивине осе и на крају против смотаваца листа, ` прича Ступић.

Берба у Ступићевом воћњаку 

Са воћњака од 250 стабала воћар из Штрбаца ће убрати око десет тона шљиве.

Њега стабала је њему повјерена док у берби учествују мајка Новка, син Алекса, кћерка Катарина, супруга Славица и најбоље комшије Беба и Драган.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!