ЧАСОПИС „ДАБАР“ – ДУХОВНА ЧИТАНКА КОД СРБА


ВИШЕГРАД – На самом почетку 2017. године из штампе је изашао 51. број часописа „Дабар“, Мигрополије дабробосанске, у издању истоимене Издавачке куће, чије је сједиште у манастиру Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда.

По ријечима главног и одговорног уредника часописа „Дабар“, архимандрита Јована (Гардовића), на 96 страница и у овом броју доминирају одабрани текстови духовног садржаја који су својеврсна духовна читанка за православне вјернике.

Издвајамо текстове о појму Добротељства, затим о хиљаду година од рођења Светог Јована Владимира, те о Хришћанству и националности. Ту су и занимљиви текстови о тјелесним болестима, симболу вјере, те о светој тајни причешћа.

У подлистку „Дабров информатор“ хронолошки су објављене бројне вијести и информације забиљежене на подручју Митрополије дабробосанске током 2016. године, међу којима издвајамо записе о обиљежавању великог јубилеја 700 година постојања манастира Возућица и 130 година цркве Свете Тројице у Рогатици.

У овом боју часописа „Дабар“ објављен је занимљив запис историчара Предрага Остојића о злоупотребама српских устаничких одреда 1941-1942. године на примјеру устаника Гојка Крезовића, родом од Чајнича. Ту је и запис из Пребиловаца, те мала људска прича из Вагана под насловом  Пријатељи Божији“.

И у овом броју „Дабра“ на дјечијој страни најмлађи могу прочитати занимљиве прилоге из школских клупа, а на културној страници читаоци се подсјећају на најзначајније књиге које је Издавачка кућа „Дабар“ објавила током 2016. године.

Славко Хелета

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!