ЦВЈЕЋЕ НА АНДРИЋЕВОМ СПОМЕНИКУ


ВИШЕГРАД-  Полагањем цвећа на два споменика једином српском нобеловцу Иви Андрићу код моста Мехмед паше Соколовића и у Андрићграду, гимназијалци Средње школе која носи пишчево име у Вишеграду су обележили 42 године од његове смрти.

„Сваке године, 13. марта, професори српског језика и књижевности у Вишеграду заједно са ученицима први час посвете успомени на име и дело Иве Андрића а затим традиционално положе цвеће на његове споменике“ рекла је професор Дивна Васић.

Она је додала да ће нардених дана вишеградски средњошколци организовати акцију у којој ће бити обновљени споменици Андрићевим тетки и тетку Ани и Ивану Матковшик код којих је писац живео у Вишеграду а који се налазе на католичком гробљу у насељу Црнча.

Васићева је подсетила да је у летопису вишеградске гимназије остало забележено како су некада гимназијалци обележавали овај датум.

„Окупљали смо се на старој ћуприји и бацали руже у Дрину у знак почасти преминулом нобеловцу који је заувек наш град овековечио у својим делима. Ја се сећам, као ученица, да су делегације града Вишеграда и Средње школе ишле на сахрану Иви Андрићу у Београд. Одабрани су најбољи ученици заједно са тадашњим директором Божидаром Полићем који су били и део почасне страже“ присетила се Дивна Васић.

Годишњицу пишчеве смрти обележили су и ученици Основне школе иначе чланови литерарне секије,  која делује при Народној библиотеци „Иво Андрић“.

Они су у Андрићевом одељењу које се налази у оквиру библиотеке  говорили делове из његових књига а библиотекаи су им показали албуме са фотографијама пишчевих посета Вишеграду те његове књиге преведене на 40 страних језика које се налазе у библиотеци.

Директор библиотеке Бојан Пециказ рекао је да је ученицима одржан едукативни час  на ком су се присетили најважнијих догађаја из живота Иве Андрића а који су везани за његов боравак у Вишеграду.

„Ученицима смо показали и архивску грађу везану за манифестацију „Вишеградска стаза“ која се сваке године у Андрићеву част одржава у Вишеграду а која је у почетку носила назив „Вријеме и мостови“ рекао је Пецикоза.

Ученица седмог разреда Основне школе „Вук Караџић“ Јована Мутлак рекла је да јој је драго што је имала прилику ближе да се упозна са Андрићевим животом и његовим годинама које је провео у Вишеграду.

„Драго ми је што смо имали прилику да данас боравимо у библиотеци и сазнамо нешто више о нашем једином нобелвцу који није пао у заборав“ додала је Јована Рашевић.

Дејана Рашевић, ученица деветог разреда истакла је да су за ученике значајни овакви часови.

„Професорица Миљана Пецикоза нам је показала његове фотографије када је долазио у Вишеград и испричала нам доста детаља из његовог живота које ми раније нисмо знали“ рекла је Дејана додавши да њена генерација за сада упозната са познатим Андрићевим приповјеткама „Аска и вук“ и „Прича о кмету Симану“ које се налазе у школским читанкама.

 

Иво Андрић последњи пут посетио је Вишеград три године пре своје смрти.

Остале су упамћене његове речи изречене након одласка из Вишеграда: „Увек је узбудљиво и занимљиво обићи место свог детињства и видети крајеве које никад нисте заборавили. Ови крајеви, насеља, реке и шуме живе не само у ономе што сам написао и објавио, него и у мом сећању, и ја их увек посматрам са извесним узбуђењем , тражећи у њима нешто од сјаја мога детињства и моје младости“.

Милица Кусмук

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!