ЦАРСКИ СОНЕТИ МЛАДОБОСАНСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ


РУДО -У Рудом је, у оквиру програма манифестације „Видаковићеви дани културе“ одржан научни скуп под називом: „Милош Видаковић – Царски сонети младобосанске књижевности, као одраз друштвених прилика пред Велики рат“

Скуп је организовала Народна библиотека „Просвјета“ из Рудог уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Учесници скупа били су еминентни стручњаци из области књижевности и језика, историје и политикологије из Бања Луке, Источног Сарајева, Београда  и Подгорице.

Према ријечима организатора скупа, историчара Предрага Остојића, циљ овог скупа је био да се једна генерација, чија су идејна и стваралачка стремљења артикулисана у „младобосанском покрету“ ,прикаже у правом свјетлу и свој својој величини.

„Када поменете Младу Босну већину људи  мисао води ка оном видовданском пуцњу, личностима атентатора или аустроугарском престолонаследничком пару и при том се потпуно губи из вида једна цијела генерација младих стваралаца, покретача новог духа  у стваралачкој модерни у времену које ни рат који је уследио није могао зауставити,“рекао је Остојић.

Скуп је поздравном поруком благословио, Његово високо преосвештенство митрополит Дабробосански  Хризостом, а поздравима и жељом за успјешан рад скупа прикључили су се и епископ Милешевски  Атанасије Ракита, Министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић проф. др Јован Делић .

На скупу је представљен и рад Књижевне задруге Српског националног савјета Црне Горе, а о пложају српског народа у Црној Гори и борби за очување српског језика говорили су др Момчило Вуксановић, председник СНС Црне Горе и књижевник Будимир Дубак.

Мина Ђурић са Катедре за књижевност и језик Филолошког факултета у Београду, није крила одушевљење организацијом скупа и учешћем младих људи, који су својим приступом и приложеним радовима дали велики допринос његовом успјешном раду.

Она је посебно истакла младе професоре језика књижевности и докторанте Милана Вурдељу, Кристину Радомировић, Јовану Остојић и Ивана Праштала.

Професор са катедре за историју Филозофског факултета у Бања Луци  Боривоје Милошевић,  предложио је да овај скуп постане традиционалан и да се  радови учесника, као и оних који су у немогућности да присуствују своје радове приложили, нађу у једном Зборнику , који ће организатор свакако објавити.

Био је то први скуп оваквог нивоа одржан у Рудом.

В.В.

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!