ХРАМ НА МЕГДАНУ ОБИЉЕЖАВА 130 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА


ВИШЕГРАД – Храм Рођења Пресвете Богородице на Мегдану у Вишеграду ове године  биљежи  130 година постојања. Ова годишњица биће обиљежена уређењем порте, канцеларија и дијела ентеријера.

На мјесту данашњег храма, забиљежили су хроничари, за вријеме турске владавине налазила се мала црквица која се једва назирала из земље.Crkva-Visegrad vv

Угледни вишеградски домаћини православци изборили су се код аустроугарских власти која је била попустљивија према хришћанима да им одбори израдњу новог. Већег и љепшег  храма.

“ Било је приједлога да се храм изгради на бријегу Банпоље али, послије неслагања хришћана са овом идејом, одлучено је да то буде поред старе цркве на Мегдану. Аустроугари су до мјеста гдје ће се храм градити направили пут и градња је почела 1884. године и за двије године овај вјерски објекат  је подигнут, “каже свештеник Александар Топаловић.ALEKSANDAR TOPALOVIC

Храм је тада имао једну куполу и није било звоника. Касније је изграђена и друга купола и звоник који је био одвојен од цркве. Видљиво је то на бројним фотографијама из времена асустроугарске окупације.

“Занимљиво је да је храм преживио све буне и ратове и остао скоро неоштећен. Звоник је касније срушен и црквено звоно постављено у другу куполу, “ додаје Топаловић.

Драгоцјене податке о изградњи храма и свештеницима који су у њему службовали садржи Љетопис који је 1948. године почео да води свештеник Јосип Богдановић.

“Још половином осамнаестог стољећа  на парохији вишеградској био је парох неки Вукола ( по прилици Поповић) а у вријеме доласка Аустријанаца  1878. године била су два свештеника и то Никола Стефановић и Јосо Поповић”, записано је, између осталог , у љетопису цркве.

У храму се чува и дио оригиналног иконостаса који ће ускоро бити изложен у просторији која ће бити уређена као ризница.VISE

У храму Рођења Пресвете Богородице на Мегдану прошле године су промјењене оригиналне  дрвене греде које су држале куполу. Ова црква је занимљива и по томе што, као ријетко која у Републици Српској, има заобљене куполе у традиционалном руском стилу градње.

Прича се да  је да је новац за њихову градњу даровао неки Рус који је у  то вријеме  боравио у овом крају.

Док три године у комплексу Андрићграда није изграђена црква посвећена Светом Цару Лазару храм на Мегдану био је једина православна светиња у градском подручју.

Идеја домаћина, ктитора и градитеља да храм на узвишици Мегдан буде видљив са свих страна и свих дијелова путева показује се и данас кад његова силуета доминира над Вишеградом и питомом вишеградском котлином испресјецаном коритима Дрине и Рзава.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!