ХОДОЧАСНИЦИ ИЗ РОГАТИЦЕ ПЈЕШАЧИЛИ ДО ЦРКВИНА


РОГАТИЦА – Група ходочасника из Рогатице пјешачила је данас  од овог града до обновљеног храма  на Црквинама стазом дугом 30 километара  посјећујући стратиша српског народа из другог и отаџбинског рата.

Предраг Спаић каже да су ходочасници посјетили  мјесто у селу Осову гдје су усташе 1942. године убиле и запалиле око 90 мјештана српске националности.

Ходочасници на Црквинама

Након тога положили смо цвијеће и прислужили свијеће пред спомен-плочом палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата код храма на Борикама и споменик Крању Петру Првом Ослободиоцу у селу Сјеверско, „ додао је Спаић.

Драгомир Радовић прича да је идеја о органозовању оваквог ходочашћа стара неколико година и коначно данас реализована упркос невремену које је пратило групу пјешака.

„Било нас је тридесеторо у колони скоро свих узраста и годишта. Са нама су били и пјешаци из Удружења грађана „Церски марш“ из Шапца. Захваљујем се свима који су помогли релизацију овог марша којим смо жељели да подсјетимо јавност на неке догађаје из наше историје, „ рекао је Радовић.

Пред спомеником у селу Сјеверско 

Најстарији у групи био је 65 годишњи Илија Нешковић који је поносан што је издржао овако напорно пјешачење .

Била ми је жеља и да пјешице стигнем до храма на Црквинама и сад ми је срце пуно радости, „ додао је Нешковић.

Ходочасници и грађани околних села су пристуствовали вечерњој литургији у обновљеном храму  који је задужбина краља Драгутина из 13 вијека.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!