ХЕ „ВИШЕГРАД“ ЋЕ ОВЕ ГОДИНЕ ПРОИЗВЕСТИ ВИШЕ ОД 1.000 ГИГАВАТ САТИ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ


ВИШЕГРАД – Трубине Хидроелектране „Вишеград“ до данас су у овој години произвеле око хиљаду гигават сати електричне енергије  чиме је пребачен  план производње  од 925 гигават сати а испуниће се и ребалансирани план од 1.024 гигават сата електричне енергије“, рекао је директор предузећа ХЕ „На Дрини „ Миле Лакић.

Лакић је додао да је ово изузетно погодна хидролошка година .

Он је појаснио да овакву производњу не прате и финансијски резултати због ниске цијене екетричне енергије па је деветомјесечно пословање било негативно али се нада да ће година бити завршена са благом добити.he-lakic

Директор овог предузећа је подсјетио да је у овој години реализовано неколико значајних пројеката  од тога да је извршена ревизија и ремонт на једном агрегату који су радили стручњаци фирме, затим консолидован је терен испод бране чиме је повећана стабилност објекта и повећана производња струје.

„ У каврене које доприносе процуривању воде испод преградне бране ињектирано је 46.000 метара кубних специјалних материјала, „ појаснио је Лакић.

Према Лакићевим ријечима што се екологије тиче предузеће је изградило три ланчанице на Дрини и Лиму на којима је сакупљен и уклоњен плутајући отпад.

„Само на једној ланчаници је ове године сакупљено 10.000 метара кубних смећа а од 2010.године, и великих поплава, захваљујући и ланчаницама ни једна пластична флаша није прошла кроз брану низводно  у језеро бајинобаштанске хидроелектране, „ навео је Лакић.

????????????????????????????????????

Од пројеката који ће почети да се реализују у наредној години Лакић је издвојио припреме за изградњу ХЕ „Бук Бијела“.

Поред свега на име накнаде за потопљено земљиште акумулационим језером  од 2004. до ове године за пет општина издвојено је  65 милиона КМ.

„Тако је општина Вишеград добила 33,7, Рудо 15,7, Ново Горажде 8,7 , Рогатица 4,7 и Горажде 2,2 милиона конвертибилних марака, „ појаснио је Лакић.

Зависно предузеће „ХЕ на Дрини“ обиљежава ове године 27 година постојања и успјешног рада.

Од почетка рада 26.новембра 1989.године  предузеће је  произвело  24.900 гигават часова електричне енергије.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!