ФОТО-ИЗЛОЖБА `ТАМО ГДЈЕ ПРАВЕДНИЦИ ПОЧИВЈУ`


 

ВИШЕГРАД – У храму Цара Лазара и косовских мученика у комплексу Андрићграда у Вишеграду вечерас је отворена изложба фотографија под називом `Тамо гдје праведници почивају` бањалучког фотографа  Николе Зајца.

Оснивач Удружења грађана `Јадовно 1941`Душан Басташић је рекао да ово удружење у последњих десет година на разне начине настоји да објелодани страдање Срба 1941 године на Велебиту, острву Пагу и другим мјестима.

Крст над јамом 

` Тамо је за кратко вријеме од половине априла до половине августа побијено око 38.000 Срба . Зато настојимо да сваке године  бар једанпут одемо на то подручје и  обиљежимо дан сјећања на Јадовно и да баченим у јаме и побијеним уздигнемо бар по један часни крст,` додао је Басташић.

Зајц је објективом фото- апарата  забиљежио те посјете српским стратиштима  али и рајску љепоту  предјела око јама  гдје праведници почивају.

Након изложбе у биоскопу у Андрићграду приказан је документарни филм `Крст над јамом`.

`Желимо да прикажемо онима који  још не знају шта се то догодило у љето 1941.године и шта су чланови породица учинили да се те жртве никад не забораве, ` истакао је Басташић.

Басташић говори о изложби 

Свештеникк Драган Вукотић сматра да је најпримјерније мјесто било у цркви да се оваква изложба постави.

`Ово није прва изложба овакве врсте јер смо имали сличну о пребиловачким мученицима , раније је била поставка фотографија и докумената о Јадовну за коју су многи рекли да је историјска читанка , ` нагласио је Вукотић.

У Спомен капели у Старом Броду  код Вишеграда, гдје су усташе  1942.године звјерски убиле 6.000 српске нејачи, сваке године се служи парастос  за све дабробосанске мученике.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!