ФОРМИРАЋЕ СЕ КОМИСИЈА ЗА ЗАШТИТУ РИЈЕКЕ ДРИНЕ


ВИШЕГРАД –  О пројекту „Управљања чврстим отпадом у прекограничним руралним  и приобалним подручјима    у региону Југоисточне Европе“ с посебним освртом на регију „Дрина – Тара“, посебно ријека Дрина, расправљали су у Вишеграду  министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић и министар пољопривреде  и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић.

Шаровић је нагласио да је на састанку било ријечи о заштити ријеке Дрине и њеног приобаља од чврстог отпада  у три државе Црној Гори, Србији и БиХ и формирању такозване Дринске комисије која би ову ријеку посматрала не само када је у питању енергетика већ и са водним и туристичким потенцијалима као и управљању водом у елементарним непогодама.ministri

„Ми смо се данас договорили да формирано посебно радно тијело које би владама три државе предложили споразум који би ишао ка институализацији  овог питања како би могли да привучемо што већу пажњу финансијских институција као што је свјетска банка и   ИФАД  средства, „ рекао је Шаровић.

Министар пољопривреде и заштите животне средине  Србије  Снежана Богосављевић Бошковић  је истакла  да је вјерује у формирање Дринске комисије која ће радити по угледу на већ оформљенуу Савску комисију.

„Србија ће подржати ову иницијативу, даће своје представнике у радна тијела и очекујемо да се данашње идеје и закључци што прије заживе, „ рекла је Бошковићева.

Овај пројекат је подржан од стране сталне радне групе за регионални рурални развој  у југоситочној Европи СВГ.

Стална радна група за регионални рурални развој СВГ подржава овај пројекат а  обезбједила  је грантове  за друге у износу од 300.000 еура за мале предузетнике, пољопривреднике и њихове активности, „ рекао је генерални секретар СВГ Бобан Илић.

Иако је био планиран као трилатерални састанак министара три државе њему нису присуствовали представници Црне Горе, како је речено, из оправданих разлога али ће се у току јуна придружити овом договору.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!