ФОЛИЈЕ ОКО КОШНИЦЕ И НА САТОНОШИ


Колико села, толико обичаја, а колико пчелара толико и начина пчеларења.

И док неки пчелари тврде да пчелиња друштва зими не треба посебно утопљавати Свето Колџић из Штрбаца код Рудог  то оповргава постављањем фолија на сатоноше али и омотавањем кошница.

„За омотовање тијела кошнице са кубетом и храном користим паропропустљиву фолију. Да  би је лакше и брже поставио и скинуо на три мјеста на крају комада фолије сам зашио чичак тако да се овај посао квалитетно обави“, каже Колџић.

Колџић на једном од својих пчелињка 

Он објашњава да је прошле године у вријеме љутих мразева на пчелињаку на хиљаду метара надморске висине ова црна фолија побијелила од криситала леда насталих испаравањем паре и топлоте из тијела кошнице.

„Ово се показало веома ефикасно а фолије постављам у децембру а скидам почетком маја. Оне чувају топлоту у кошници, привлаче сунце кад га је најмање , а пару испуштају у једном смијеру тако да у тијелу нема никад влаге што може бити погубно за пчелиња друштва, „ додаје Колџић.

Поред овог начина чувања топлоте и микроклиме у кошници Колџић на сатоноше поставља провидне  паропропустљиве фолије које никад не скида у току пчеларске сезоне.

Паропропустљиве фолије на сатоношама 

„То  радим одавно с тим да испод овог матријала стављам погаче а онда збијег са обичном хранилицом кроз коју струје испарења из кошница , „ истиче овај пчелар.

Да би имао здрава и продуктивна друштва Колџић је досад, крај фебруара,  додао  на сатоношу двије погаче са  по два килограма које прави по посебном рецепту.

„На 50 килограма мљевеног шећера додам пет килограма меда, 1,5 килограм сувог квасца, затим 1,5 килограма полена, четири литра КАСА 81, пола литра јабуковог сирћета, два лимуна и супену кашику соли“, каже Колџић.

Користи сатне основе са чистим воском.

Пчелињак са црним паропропустљивим фолијама

Да би добио квалитетан  мед не кости хемијске препарате за уништавање варое већ рам грађевњак, КАС 81, мрављу и оксалну киселину .

Свето је један од најбољих пчелара на овим просторима, носилац бројних признања за палетеу од двадесетак производа на бази меда, полена и прополиса.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!