У РОГАТИЦИ ПРОМОВИСАНА КЊИГА РАДОЈА ТАСИЋА „МАНАСТИРСКЕ ПРИЧЕ“


РОГАТИЦА –       У Парохијском дому цркве Свете Тројице у Рогатици, синоћ је промовисана књига новинара Радоја Тасића „Манастирске приче“ која представља збир репортажа о црквама и манастирима Републике Српске и Србије емитованих у емисији „Записи поред пута“ БН телевизије.

На  промоцији je о Тасићевој књизи говорила је библиотекар и професор  српског језика и књижевности Анђелка Ђерић која је истакла да је роман проткан прво љубављу аутора према свом послу, а затим и љубави према свим ликовима описаним у књизи, светитељима, монасима и испосницима.

Са промоције 

„ На крају, аутор је показао и љубав према Богу коју сваки читалац преображава у себи и на тај начин продубљујемо истину о нама као вјерујућим “ , додала је Ђерићева.

Књижевник Дијана Стјепановић је одушевљена Тасићевом књигом и упоредила ју је са стваралаштвом Љиљане Хабјановић Ђуровић.

„Интересантна је паралела између ова два писца. Хабјановићеви романи су засновани на причама из средњег вијека које је она обликовала у фабулу. Готово свака Тасићева прича уз опширнију фабулу може постати роман са занимљивом радњом и мноштвом ликова“ објашњава Стјепановићева.

О “Манастирским причама”

Представљајући се публици у посебној атмосфери у препуној црквеној сали која је присуствовала промоцији, Тасић је рекао да свака прича има лични печат и виђење и да на неки начин ова књига показује важност манастира за српски народ.

     „ У књизи је представљено 40 кратких прича о православним светињама које сам посјетио са посебним освртом на цркве брвнаре којима сам опсједнут и о необичним догађајима у вези тих светиња“, нагласио је Тасић .

Пажљива публика 

У оквиру промоције приказан је документарни филм „Свјетлост српских светиња“о црквама који се помињу у књизи као и тв запис под називом „Рукотвореније патријарха Павла“.

Одломак из „Манастирских прича“ о манастиру Љубостињи говорила је новинар Марина Гладанац из Рогатице .

Организатор књижевне вечери у Рогатици била је Нада Михајловић која је нагласила да је овако велика посјета промоцији једне књиге неуобичајена али не и чудна, с обзиром на име аутора и квалитет овог дјела.

Ми смо у Радоју Тасићу препознали плодног писца и одлучили се да испред Актива жена СДС и Парохијског дома организујемо представљање његове друге књиге у нашем граду. Књига је изузетно занимљива јер говори о православним светињама на необичан историјско-субјективан начин. Послије читања овог штива, они који су манастире походили продубиће своје знање о српским светињама, а они који нису у њима били, пожељеће да их посјете“ , надахнуто појашњава Михајловићева.

Публика 

Књига „Манастирске приче“ је друга књига новинара Радоја Тасића.

Прва књига носи назив „Звона манастира Добрунског“ и обје су објављене у Издавачкој кући  „Дабар“ из Добрунске Ријеке .

М. СИМАНИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!