У ЗАЧЕТКУ ЛИЈЕЧИТИ БОЛЕСТИ ОВИСНОСТИ


ВИШЕГРАД – Болести овисности као што су дрога, алкохол и у новије вријеме интернет треба лијечити у зачетку кад су шансе за излијечење велике, речно је на предавању ученицима Средње школе „Иво Андрић“ у Вишеграду .

„Препознатљиви симптоми болести овисности  су жудња и глад, затим неодољива потреба за употребом  наркотичне супстанце  дроге или алкохола па онда губитак самоконтроле и толеранције  након чега се јавља претјерано знојење , дрхтање, страх и на крају болови“, рекао је ученицима неуропсихијатар Иван Димитријевић професор на Медицинском факултету Универзитета у Београду .

Иван Димитријевић

Он је додао да онда долази и до алтернтивног замјењивања других задовољстава  и хобија, опијања викендима у друштву . Ако су три од наведених симптома  присутни то је онда  аларм за узбуну.

У превентиви на пут, често и без повратка , и обољевања дјеце од болести зависности  велику улогу треба да имају родитељи али и шира друштвена заједница.

„Треба држати под контролом колико  дјеца проведу на интернету уз игрице, онемогућити им било какав контакт са алкохолом у што ранијем узрасту а ако већ почињу да пију треба да прво пију сокове  јер послије литра ове текућине тешко ко ће моћи конзумирати већу количину алкохола, „ истакао је Димитријевић.

Димитријевић савјетује родитељима и старатељима да не пуштају дјецу далеко од себе све док они имају утицај на њих и позитивно их васпитавају како их не би препустили улици и другима.

Предавање о болестима овисности 

Ученици средње школе пажљиво  су пратили предавање посебно онај  дио  о последицама конзумирања алкохола , опојних средстава и прекомјерног задржавања на интернету.

„Предавање је врло поучно а нарочито о последицама испијања алкохола и зато  школа треба да организује што више оваквих едукативних предавања“, рекла је ученица Ивана Рашевић.

Ученик Данило Милисављевић каже да он не пије алкохол али то чини већина његових другова па је зато ово предавање веома корисно .

„ Утисак на нас су оставиле фотографије како изгледају младићи и дјевојке опијени алкохолом или дрогирана младост са свим болестима и последицама које слиједе“, рекла је ученица Николина Лозо а њој се придружила и Ана Баранац која је категорична  да алкохолизму код младих треба стати у крај.

Предавање је организовао Дом здравља и управа средње школе.

Р. ТАСИЋ

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!