У ВИШЕГРАДУ СЕ ПОЗДРАВЉАЈУ СА – ИМАШ ЛИ ВОДЕ ?


ВИШЕГРАД –  Вишеграђани се већ пет дана ујутро поздрављају са „Имаш ли воде“ и отпоздравом –  „имам“ или „немам“.

Муке грађана  започете у ноћи између суботе и недеље  са пуцањем главне  водоводне цијеви из правца изворишта Добрун  још не престају.

И кад су радници предузећа „15.април“- водовод поправили три квара на главном цјевоводу, у граду су почеле да пуцају цијеви мањег пресјека.

„ Догодило се то на Тргу палих бораца, па у насељу Шегање, поред тога четири стамбене зграде немају воду јер су им у подрумским просторијама замрзле водоводне инсталације, „ каже технички директор водовода Светлана Грујић.

Она додаје да је тешка ситуација и са висинским насељима Мегдан, Шегање и  Вучине јер у главни резервоар на Стражишту дотиче за мање од 30 одсто воде.

„ Од мраза пуцају и водомјери испред кућа и станбених зграда тако да смо досад добили захтјеве за промјену стотину ових уређаја, „ истиче Грујићева.

Један од неријешених  кварова је на главној траси водовода Добрун – Вишеград и налази у тунелу 60 у Босанској Јагодини на обновљеној ускотрачној пруги.

„ Писали смо захтјев Жељезницама Републике Српске да нам одобре  да копамо у овом тунелу јер без њихове дозволе то не смијемо. Ту се губи оних око 30 одсто воде, „објашњава Грујићева.

Зоран Тасић из насеља Мегдан каже да се последњи пут у својој кући могао окупати на Бадњи дан и да се сад сналази носећи воду са извора Крвавац и Мезалин за основне потребе.

„Додатни проблем је да у кући имам унуку од 14 мјесеци а зна се шта недостатак воде значи за дијете“, каже Тасић.

Грађани града на води, а без воде за пиће, уздају се још једино у најављено отопљавање када ће се водоводне цијеви одледити и они ће бити уредно снабдјевени водом.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!