УЧЕСНИЦИ БИЦИКЛИЈАДЕ БОРАВИЛИ КОД ЦРКВЕ БРВНАРЕ У БИЈЕЛОЈ


ВИШЕГРАД – Око 50 чланова Бициклистичке секције Планинарског друштва „Столац“ из Вишеграда организовало је данас традиционалну Бициклијаду.

Чланови секције су пошли са Трга палих бораца у Вишеграду до Плавог моста у Босанској Јагодини а онда до цркве брвнаре у селу Бијела, посвећене Христу Спаситељу.BICIKLISTI 6

У колони бициклиста били су учесници скоро свих старосних доби од малишана до ветерана у овом рекреативном спорту као и искусних мајстора који су на двоточкашима пропутовали многим земљама Европе.biciklisti 4

Колону бициклиста, по прелијепом сунчаном дану, у предивном амбијенту у порти храма и пред  дрвеном настрешицом дочекали су чланови Старјешинства братства Тасић и пожелили им добродошлицу.

Са члановима бициклистичке секције из Вишеграда била су и четири бициклиста из Рогатице.

Са архимандритом Јованом Гардовићем бициклисти су затим ушли у храм Христа Спаситеља гдје су примили благослов.

„Лијепо је да се омладина али и старији баве овом врстом спорта и рекреације и корисно је што се дружите, проводите слободно вријеме у природи а посебно што сте данас у овако великом броју дошли до цркве брвнаре да се одморите и Богу помолите, „ рекао је Гардовић.

Он је изразио задовољство да је међу бициклистима било и доста дјечака и дјевојчица који су са дивљењем разгледали храм и приликом молитве говорили „оченаш“.

Архимандрит Гардовић је у храм донио и дрвени крст са светим честицама који је допремљен директрно из Јерусалима а који је освећен на гробу Господњем. У крст су уграђени разни детаљи из светиња Свете горе. Он ће бити  заувијек једна од вриједних реликвија у цркви у Бијелој.BICIKLISTI 5

„ Желим да вас обавијестим да смо , заједно са старјешинством Тасића, договорили да се сваке године, последње недјеље у мају, у овом храму одржи парастос за све упокојене који су живјели на овим просторима  и шире,  „ рекао је Гардовић.

Старјешина братства Радоје Тасић захвалио се бициклистима што су организовано дошли да посјете храм у Бијелој и истакао да ће овај догађај наћи мјесто у љетопису светиње.

„ Очекујемо да ово буде почетак организованих групних, породичних али и појединачних посјета овој светињи, гдје су створени услови за молитвени мир и  боравак у природи а ми из старјешинства желимо  да ово постане једно од већих излетишта Вишеграда посебно што је од града удаљено само десет километара, „ додао је Тасић.

Он је објаснио да је црква изграђена од брвана седам старих Тасића и других породица кућа , да су „у њу уграђена ребра наших прадједова, дједова и очева“ и да плијени својом архитектуром у скоро нестварном природном амбијенту.biciklisti 2

Предсједник Бициклистичке секције ПД „Столац „ Игор Мучибабић је истао да је ово трећа бициклијада и да су претходне двије организаване до Вишеградске бање.

„Захваљујемо се Братству Тасића на позиву да дођемо овдје и зато што су нам, заједно са манастиром из Добрунске Ријеке, приремили ручак и послужење код храма, „ нагласио је Мучибабић.

Бициклиста из Рогатице Лука Глибо је очаран амбијентом и природом, као и трасом пута.

„Ипресиониран сам црквом брвнаром и дружењем са овим предивним људима и зато ћеу доћи опет, „ закључио је Глибо.

Дјевојчица Зорана Станојчић каже да је било мало напорно у вожњи на узбрдицама али да је издржала и није се покајала.

Најстарији учесник Бициклијаде био је Зоран Божић који је рекао да се и он осјећа млађим са овом омладином.

„ Срећан сам што сам по други пут поред цркве у Бијелој“, био је кратак Божић.BICIKLISTI  1 VV

Са бициклистима је био и Ненад Деспић, иконописац , који је насликао иконе на иконостасу у храму.

 

Вишеградске вијести

 

 

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!