УСПОМЕНА СА КОВАЧКОГ НАКОВЊА


ВИШЕГРАД – Правог професионалног ковача и поткивача  вишеградска општина нема од 1987.године  од како је, свој тешки ковачки чекић заувијек оставио Лазар Ђурић из села Лознице.

Потомци Лазареви и до данас су  сачували успомену  на дједа и прадједа  оставивши и сачувавши нетакнуту некада чувену ковачију у све што се у њој налазило.

На тавану ове чађаве грађевине, пред којом је прије три деценије од раних јутарњих часова врило као у кошници, пронађена је и табла са фирмом „Ковач и поткивач“ Лазар Ђурић.

И док његов праунук, четворогодишњи Ђорђе, метлом скида прашину и паучину са табле, унук Слaвиша прича о свом дједу.

Славиша и Ђорђе Ђурић

„Село је тада било незамисливо без  доброг ковача. Под његовим чекићом искован је сав алат за сељаке, затим полугови, ралице, ланци и влачези, клинови за цијепање стабала а посебно потковице за коње и волове“, прича Славиша.

Он, стојећи пред дједином радњом, прича да су муштерије биле из читаве регије па чак и из Жепе јер је вјешти и вриједни ковач  љетним и зимским потковицама снабдјевао више од 70 пари волова из жупских села.

„ Не само да је правио „обућу“ за коње и волове, он је као поткивач и поткивао ове животиње. Сељци су са стоком долазили и у четири сата ујутро пред ковачију да би прије дошли на ред, ложили пред њом ватру да се огрију и викали „Устај Лазаре, стигле муштерије“, додаје Ђурић.

Послије Лазара занат је неко вријеме наставио његов син али је одустао од овог тешког посла. Унуци, који су поносни на свог дједу, изабрали су друга занимања тако да нико није наследио ковачију и посао у њој.

Новински текст о последњем ковачу 

         У полумраку ковачије на мајстора Лазара подсјећа велики ковачки наковањ, огроман мијех за распаљивање огња у ћумуру, затим разне врсте чекића, па клијешта и посуде за калење алатки као и велика ручна бушилица, чудо технике тог времена.

У Ђурића кући, која се налази поред радње, кажу да сви домаћини у селу знају гдје је кључ од некадашње ковачке радионице  па кад коме затреба да нешто искује, порапави или направи може то слободно да учини.

„И то је успомена на доброг  „ђеда Лазара“, веле наследници.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!