УСКОРО МУЗЕЈ ПОСВЕЋЕН ЗА 6.000 СРПСКИХ ЖРТАВА НА СТАРОМ БРОДУ


ВИШЕГРАД – У Старом Броду код Вишеграда постављен је камен-темељац за изградњу Музеја посвећеног у помен  за 6.000 Срба које су усташе у априлу 1942.године убиле и бациле у ријеку Дрину.

Музеј је пројектован у стилу старе српске куће  из ових крајева са отвореним тријемом према ријеци.

Свештеник Драган Вукотић каже да се потреба за изградњу музеја исказала протеклих година, посебно од освјештајња Спомен-комплекса старобродским жртвама 2014.године када су посјете овом српском стратишту постале честе и од појединца али и организованих група.

„Само прошле године ово мјесто је посјетило око 5.000 грађана из Србије и Републике Српске“, додао је Вукотић.

Он је нагласио да ће у музеју бити изложена стална поставка  на којој су посебни  тимови радили осам а завршили је прошле године.

„ У тој поставци ће бити приказани документи и фотографије свих српских стратишта од Сарајева до Старог Брода на којима су усташке легије са Јуром Францетићем на челу убиле пратећи збијег од 10.000 људи, жена и дјеце“, истакао је Вукотић.

Камене- темељац су поставили заједно начелници општина Рогатица, Вишеград и Сребреница Милорад Јагодић, Младен Ђуревић и Младен Грујичић.

„ Музеј је још нешто што је недостајало овом комплексу са спомен- капелом и брзо ће бити изграђен“, рекао је начелник општине Рогатица Милорад Јагодић.

Потребу за музејом исказао је и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и додао да је планирана и изградња скеле на Дрини код Старог Брода.

„ Урадиће се и  два пристаништа на обалама ријеке  a скела  ће моћи да превезе аутомобил и мање теретно возило и наравно људе“, додао је Ђуревић.

Грујичић је казао да се стално мора подсјећати на  злочинима над Србима а посебно о овом гдје су од усташке каме страдали старци, жене и дјеца.

Простор на коме се налази Спомен-комплекс  и гдје ће бити музеј припада подручју општине Рогатица а цијели  овај пројекат  реализује црквена општина Вишеград.

О страшном усташком злочину на Дрини  послије Другог свјетског рата се пола вијека ћутало  чувајући се братство јединство.

Осамдесетих година прошлог стољећа писац Момир Крсмановић је први проговорио о овом догађају у књизи „Тече крвава Дрина“ .

На том стратишту је 2008.године подигнут велики бијели крст а 2014 Спомен/ капела.

Прије неколико година са стране рогатичке општине изграђен је макадамски пут до Старог Брода.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!