УРУЧЕНА НАГРАДА `ИВО АНДРИЋ`


ВИШЕГРАД – Велика награда “Иво Андрић“ коју додјељује Андрићев институт у  Андрићграда у Вишеграду, уручена је данас овогодишњим лауреатима музичару Бори Ђорђевићу и писцу Ју Ху.

Бора Ђорђевић је ову награду добио за књигу „Пусто острво“ која је проглашена за најбоље дјело у Републици Српској и Србији за 2017.годину, а Ју Ху за животно дјело и укупно прозно стваралаштво због објављивања превода његова три романа у саставу издавачке куће „Геополитика“ у Београду.

Уручујући награде, прослављени режисер Емир Кустурица је рекао да у поређењу са остатком свијета, наш народ ни у чему не заостаје па ни у ономе што у Нобеловим наградама пише као објашњење зашто је један рокер добио а писац није.

Са уручења награде 

„Награде су добили наши велики савременици. У Кини смо пронашли једну врсту литерарног братства, човјека који личи нама и из кога је израсла велика литература“, додао је Кустурица.

Бора Ђорђевић је у изјави за медије рекао да награду ” Иво Андрић” прима са великом срећом и задовољством.

„ Почео сам  да сумњам у себе да ли сам заслужио ову награду, али нсам престао када сам схватио да су ми награду додијелили бољи и паметнији од мене,“ надовезао се Ђорђевић.

Други лауреат велике награде Ју Хује рекао да му је учињена част додјелом ове награде и да се тако осјећа ближи Андрићу.

Први лауреати“ Велике награде` Иво Андрић“ били су Матија Бећковић и Владимир Кецмановић.

“Шта су гусле ако нису будућа гитара и шта је Филип Вишњић ако није будући Бора Ђорђевић који је `запржио чорбу` толиким јаловим учитељима хартије и родитељима `мртвих слова на папиру`, спајајући мелодију и реч, музику и поезију, политику и поетику, он и његови саборци вратили су поезији изгубљену милионску публику. Зато је с правом речено да се Бора Ђорђевић на енглеском зове Боб Дилан, а Боб Дилан на српском Бора Чорба”, истакао је Матија  Бећковић.
Маријана СИМАНИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!