УПРАВНИК ВОДОВОДА У СТАЛЕЖУ ГРАДСКЕ ГОСПОДЕ


ВИШЕГРАД – Раестауратори моста Мехмед-паше Соколовића на Дрини у Вишеграду крајем прошлогодишње грађевинске сезоне, и у највећем дијелу завршеног великог пројекта, изградили су, на улазу у ову грађевину из 1577. године , велику чесму од мермера .
Вода још није потекла из ове чесме јер се чека званични завршетак санације Ћуприје.
Поред ове јавне чесме у Вишеграду постоји још једна у близини моста на Рзаву и џамије, и друга у насељу Мегдан на раскрисници код храма Рођења Пресвете Богородице .
И то је све.CESMA 2
Старији Вишеграђани се присјећају да је до 1950. године у овој вароши било 17 јавних тучаних чесама истог облика и дизајна са истуреним коритом и дизајном и одводом у канализацију. Оне су преживјеле ратове јер је и свим војскама жеђ заједнича именица.
Таква чесма, изграђена за вријеме аустроугарске владавине БиХ, била је на жељезничкој станици, пред храмом на Мегдану и двије џамије, затим код Дома културе, испред Чађаве кафане, па онда у насељу Липа, код Бугарнице и зграде Гимназије , Градског купатила, онда код Шушкине и Ристића куће и другим мјестима.
Оригинална тучана чесма, која је још у функцији, је само она код рзавског моста.
Послије 1900. године аустроугарска власт је у грађевинском заносу градила водоводе, канализацију, уређивала улице, жељезничке станице и ријечна корита , постављала градску расвјету и правила школе, хотеле и прве стамбене зграде у Вишеграду.
До Првог свјетског рата 1914. године само у 26 босанскохерцеговачких градова, од тадашњих 77, Аустроугарска је изградила водоводе, чиме су се знатно унапредили хигијенско-санитарни услови живота. Један од њих је био и Вишеград.
Послије проласка пруге уског колосјека од Сарајева до Вишеграда и Увца према Прибоју 1906. године изграђен је и водовод у граду на Дрини а његов резервоар је био на бријегу Околишта.
Власти су уредиле тако да све јавне чесме и водовод одржава један чиновник који је високо котирао у тадашњем друштву.NOVA CESMA NA CUPRIJI
То се здржало и у времену између два свјетска рата, па је записано, да су тада домаћини из редова градске господе недељом шетали оном страном улице гдје се налазе зграде суда и општине а с друге стране је ходала сиротиња и нижи сталеж.
Са господом је десном страном улице био и господин из градског водовода што је говорило о његовом рангу у друштву.
Занимљиво је, да се, и поред низа модернизација и замјена водоводних цијеви, у једном дијелу града вода и данас још тече цијевима из аустроугарског периода.

Р. ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!