УЖИЧАНИН ЗАПРЕГОМ СТИГАО ДО АЛЕКСАНДРИЈЕ – ИЛИ : КАКО ЈЕ ЕРА НАДМУДРИО АРАПИНА


УЖИЦЕ – Од Златибора до Крагујевца гонио је крдо добрих волова… У Шумадији се са стоком укрцао у воз за Грчку… Из Солуна је наставио бродом до Александрије.

Има тој причи, од када је Ужичанин Петар Пржуљевић у Египту богатом Арапину продао 107 волова, цео век и деценија приде.

Царински рат с Аустроугарском 1905. жестоко је погодио ужичке сточаре.УЕ

– Тад су трговци дизали кредит за набавку стоке и јемчили га имовином. Паре су добијали у пролеће, а дуг банци враћали у јесен кад продају волове – прича унук Петра Пржуљевића, који носи дедино име.

Пропадали су, борећи се са непродатом стоком и каматама, један за другим трговци. Петар није хтео у банкрот.

– Деда је направио хазардерски потез. Отишао је у Београд и чуо да су Македонци извозили стоку у Александрију. То је испричао министру трговине, који га је подржао – прича Петар Пржуљевић, унук.

Одисеја почиње. Пешице до Крагујевца, возом до Солуна, бродом преко Медитерана. Бродарина за буре воде кошта колико и за вола. Стоку су укрцали и грчки трговци.ЕРА

– Видим да они мало воде утоварају, видим да ће да краду воду и поје своје волове. Када су ме питали где сте ви, ја сам им одговорио да ћу са воловима. Седам дана је спавао на бурадима – део је исповести који се чува у Историјском архиву.

Златиборски волови били су најбољи на пијаци, а то је препознао богати Арапин. Лукаво је рекао Петру: „За те паре ти нико неће купити стоку“, а овај му одговорио: „По струци сам касапин! Сваки дан ћу да кољем по два вола и продајем месо сиротињи, тако ћу зарадити више.“

Ерска мудрост натерала је Арапина да одреши кесу…

– Сутрадан је Арапин послао фијакер. Нудио је паре на руке, али је деда захтевао да му новац, у златним фунтама, уплати у банку. Погодили су се, а Египћанин је деду частио картом за најлуксузнији пароброд до Солуна – прича Пржиљевић.

Од тих пара купио кућу

Кад се трговац вратио у Србију, у банци га је чекао новац, до последње фунте. – У банци су хтели да га исплате у злату, али он је инсистирао на динарима. Од тих пара, између осталог, купио је кућу – додаје трговчев унук Петар Пржуљевић.

Фото : М . ЦВЕТКОВИЋ

Владимир ЛОЈАНИЦА / БЛИЦ/

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!