УБИЛИ СУ МИ РАДА, ВЛАДА И ВЛАДАНКУ


ВИШЕГРАД –       Старица Миља Танасковић из вишеградског села Доња Лијеска на данашњи дан 1992.године изгубила је синове Рада, Влада и малољетну кћерку Владанку.

Догодило се ово у нападу припадника ткз Армије БиХ из Горажда који су у пријеподневним сатима са великим снагама упали у ово село код Вишеграда  и побили цивиле и три борца ВРС . И Миља је рањена и лијечена је у ужичкој болници.

Напад су преживјели Миљин осмомјесечни унук Мирослав и његова мајка Драгана који су се случајно у то вријеме затекли у граду.

„ Била сам у кући са дјецом кад су напали из шуме, покушали смо да бјежимо, прво су ми ранили Рада и једног борца ранише једног убише. Онда од њиховог метка паде син Раде,  до њега и млађи син Владе. Осјетих и ја да сам рањена погодише ми и  кћерку Владанку, изумрла је на мојим рањеним ногама . Шта је све ојађена мајка преживјела, „ говори мајка Миља плачући на гробовима  своје дјеце на Војничком гробљу на Мегдану.

????????????????????????????????????

Атак припадника ткз Армије БиХ , којима је био циљ да освоје  Вишеград, осујетили су тог дана борци вишеградске бригаде ВРС, који су се добро организовали а њихова интервентна јединица је разбила непријатељске редове и њихов командни кадар.

„ Ово је значајан дан за Вишеград који је захваљујући одлучности и храбрости  српских бораца брањен и одбрањен. У тој борби поогинуло је шест официра ткз Армије БиХ а са њима и двојица војника  из Западне Херцеговине који су били у црним комбинезонима са усташким амблемима. Јединица из Горажда позвала је батаљон црнокошуља јер су мислили да ће освојити Вишеград, „ рекао је командант вишеградске бригаде ВРС Лука Драгичевић.

Предсједник Предсједништва борачке организације Вишеград Милисав Васић каже да су припадници ткз Армије БиХ показали и у овим борбама право лице јер су свој бијес искалили на недужним и ненаоружаним цивилима и паљењу њихових кућа.lijeska-godisnjica

„ Ни за злочин над цивилима на Доњој Лијесци још нико никад није одговарао“, додао је Васић.

Борачка организација Вишеград ће наредне године, поводом 25. година од ове ратне побједе организовати велики скуп на Доњој Лијесци гдје ће се евоцирати успомене на ове ратне дане.

Р. ТАСИЋ

????????????????????????????????????

Прочитајте и...

error: Content is protected !!