ТУШЕВЉАК – СЛИКАР АНДИЋЕВИХ ЛИКОВА


ВИШЕГРАД – Још од средњошколских дана и првих потеза кичицом моји ликовни узори су били Милић од Мачве, Ибрахим Љубовић, Љуба Поповић па Мерсад  Бербер и Сафет Зец а онда  сам, касније, кроз моје стваралаштво  на сликама покушавао да направим синтезу њихових карактеристичних детаља али да при том не изгубим на својој оригиналности, рекао је данас на отварању своје прве самосталне изложбе у холу  Средње школе „Иво Андрић“ вишеградски   сликар Славко Тушевљак.

„Кроз ове слике види се ликовно сазријевање умјетника  по  хронологији настанка појединих слика кроз које сам пролазио калећи се на изазовној бјелини платна од идеје до коначног ликовног рјешења“, рекао је Тушевљак.

Славко Тушевљак

Посматрајући изложена дјела примјетно је да се овај Вишеграђанин  опредјелио да слика свој град, одбљеске Ћуприје на Дрини али и Андрићеве ликове у симбиози с њом или самог нобеловца у свој својој скромноћи и мирноћи.

„ Прве кораке на пољу умјетности  начинио сам баш у овој средњој , гдје ми је изложба постављена,  цртајући на корицама мојих другова који су, предосјећајући  „да ће од мене нешто бити“ и сачували те ране радове за успомену и сад ми их  при изненадним сусретима показују“, прича Тушевљак.

На изложби се налази и једна од тих слика са корица школске свеске  на којој је  Алан Форд са својим другарима.

Иво Андрић је пред крај живота рекао да су скоро сви његови ликови из романа „На Дрини ћуприја“ постојали. Неки од њих као Лотика и јеврејски трговци и богати људи, који су живјели у Вишеграду, виде се на фотографијама, али већину њих читалац Андрићевог дјела може само да замишља.

Тушевљак је својом умјетничком имагинацијом „створио“ на сликама ликове тих јунака славног нобеловца, посебно женских, а како једном рече остало је још да наслика Ћоркана како лебди на клизавој огради моста у рано зимско јутро жудећи да стигне до друге обале и неког замишљеног љепшег свијета.

Већ афирмисани вишеградски сликар каже да је умјетнички таленат наслеђен од оца Божа, сликара импресионисте, па и баке која се бавила неком врстом умјетности.

Изложба је привукла велику пажњу Вишеграђана а већ стижу позиви да буде отворена и у неким другим градовима.

Р.ТАСИЋ

Прочитајте и...

error: Content is protected !!