ТРЕБА ЗНАТИ – ВИДЈЕТИ


ФОЧА – Треба знати видјети. То је једна од порука са прве самосталне изложбе фотографија фочанског умјетничког фотографа и старог камермана Радојице Ћосовића.

Ћосовић је заљубљеник биљежења љепоте, рекли су о његовим фотосима са Зеленгоре, Маглића, Волујака , Дрине и Сутјеске.

Многи Фочаци били су на мјестима гдје је Ћосовић тумарао са својим фото-апаратом али нису видјели оно што је он видио.

Фотографија је заустављени тренутак времена, Ћосини фотоси су више од тога, они су путовање кроз вријеме, отисци свјетлости у можданим ћелијама,  преламање у објективима и искре на фотографском папиру.

Свака његова фотографија је доживљај – рађања и љепоте или љепоте и рађања.

„ Много времена и година сам провео трагајући пространствима планина око Фоче да будем у право вријеме, на правом мјесту, да шкљоцнем једном, јер већ следеће секунде је све другачије. За кавалитетну фотографију је потребно добро око, бар осредња техника и познавање основних одлика свјетлописања и  кадрирања“, каже Ћосовић.

Ћосовић каже да је свака фотографија једна прича, она више говори него стотине ријечи али да би снимио фотографију и испричао причу треба да се посједује  дар за то, стрпљење, заборавља за трен  вријеме и стопа  се с њедрима планине.

„ Никад нико неће до краја истражити све занимљивости планина око родног града, у њој сам с фотоапаратом у рукама, у свим временским условима, дању и ноћу прводио сате и сате, чекајући, као у оној богојављенској причи да се небо отвори, односно да се дочека чекани тренутак кад се зачује оно познато „шкљоц“ и фотос оде у вјечност“, прича Ћосовић.

Овај занесењак опсједнут зовом планине тешко се одлучио да међу хиљадама изабере 27 фотоса високог умјетничког ранга.

„Осим осјећаја за тренутак аутор мора бити поета посбне врсте, као пјесник, да свом дјелу утка поетску нит и све то преносе на оног ко пред њим стоји“, вели Ћосовић.

Љепота фотографија, која је пренесена  из љепоте природе преносила се на изложби и на људска лица сјенчећи  и њих блаженством и љепотом.

Ко је видио ову Ћосовићеву изложбу сигурно је , већ у том трену, пожелио да проведе вече под сазвијежђима изнад Маглића, окупа се у горском оку Зеленгоре, убере њежни цвјетић са Волујака.

 

Р. ТАСИЋ

 

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!