ТАКО РАДЕ ПЧЕЛАРИ РАДОВИЋИ


СОКОЛАЦ – Прво што се запази кад се уђе у пчелињак Слађане и Драгана Радовића у селу Крушевци код Сокоца је невјероватна сређеност.

Бетонска постоља држе гредице на којима су офарбане кошнице смјештене између разноврсних стабала воћака и све поредано као у беспријекорном војничком строју.

Милиони летећих фармацеута  излијећу као стријеле  кроз лета кошница у потрази за нектаром а оне са товаром овог пића грчких богова  или поленом на ножицама атерирају на полетаљку и нестају између рамова

„За разлику од прошле лоше пчеларске године  ова је било много медоноснија. Изврцао сам са овог стационираног пчелињака  око три тоне квалитетног ливадског и шумског меда, „ каже Драган Радовић.

Радовићи посједују око 300 ЛР кошница и 200 оплодњака за производњу матица.

„Матице и то оне најквалитетније крањске производим за наш пчелињак али и за колеге пчеларе са ове регије. У кошницама гдје су оне обавезно је више меда него у осталим а рад са њима је лакши јер нису „љуте“ па пчеларске маске често  скоро и не требају; „ додаје Радовић.

За ову вриједну породицу, у којој су и отац и мајка запослени, познато је да су сви њени чланови  посвећени радовима на пчелињаку па су ту и њихова кћерка Сунчица и син Ђорђе.

„То је прави породични бизнис а у току сезоне напорно радимо понекад и по 15 часова дневно, јер пчела неће никад да буде сама. Све што уложимо у њу она  обилато врати. Мој задатак је да са дјецом увалачим жице у рамове, фарбам кошнице, производим препарате од меда, полена и прополиса, затим ракије медоваче, спрејове и креме са пчелињим производима а кад затреба радим и и напчелињаку теже послове , „ каже Слађана Радовић.

Радовићи, иако напорно раде, пуцају од здравља и енергије којом зраче на своју околину.

Кажу да је то захваљујући сталној употреби пчелињих производа у исхрани и лијечењу болести.

„Знате ли шта значи провести дан над отвореном кошницом, удисати ваздух обогаћен најстрилнијим производима пчела у природи меда, прополиса, перге и полена а и убоди пчела су превентива и гарант здравог организма“, истиче Слађана Радовић.

Пчелињак „Радовић“ налази се на 700 метара надморске висине гдје су зиме суровије а љета доста краћа него у осталим крајевима.

Ипак, захваљујући марљивости људи који воле пчеле и рад са њима опстаје и даје изузетне резултате пуних 30 година.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!