СЈЕЋАЊА МИЛОВАНА ЈЕВЂИЋА О „ВИСТАДУ“


ВИШЕГРАД – У погонима „Вистада“ радио је двије године сад  покојни Милован Јевђић из Шегања који је прије неколико година  испричао своју причу о овој великој вишеградској фабрици.

„ Сјећам се да је било 4.000 радника. У погону је било 20 великих машина на којима су радили вариоци, ковачи, ту се гријало жељезо и правиле бомбе и упаљачи за њих“, причао је Јевђић.

Он је испричао  да су то биле бомбе „крагујевке“ од стотину килограма али их сви радници нису могли видјети.

„Физички радник је зарађивао динар на сат, дневница је била осам динара  док су мајстори имали и пет динара по једном сату. Свако седам дана на шалтеру смо добијали кесу са зарађеним новцем.  Тада се за седам динара могла купити врећа брашна“, сјећао се Јевђић.

„Срећни су билии они који су радили у „Вистаду“. Било је много радника из Вишеграда али и стручњака из Србије, „ истицао је Јевђић.

Према његовим ријечима бомбе су се пуниле у тротилници на Околиштима.

„У Вишеграду је тада аутомобил имао само газда Станковић али је више волио да се воза у чезама. Он је био душа од човјека и лијепо се опходио према радницима. Увијек је носио шешир а живио је у вили изнад фабрике“, „ присјећао се Јевђић.

Кад је једног дана 1941.године Јевђић  дошао на пријавницу фабрике рекли су му да Срби не могу радити у њој и полако се вратио кући.

„На ћуприји се окретао њемачки тенк и том приликом је избио два камена блока. Нема шале, рат је почео“, закључио је Јевђић.

 

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!