СТРАДАЊЕ СПЦ У БиХ У ВЕЛИКОМ РАТУ


РУДО  – Српска православна црква и њено свештенство  у Босни и Херцеговини у Првом свјетском рату претрпјела је страдања од којих се касније тешко опорављала, „ рекао је на историјском часу у Рудом поводом стотину година од Великог рата историчар Боривоје Милошевић.

„Постоје парцијани подаци али нису поуздани јер се обично мијешају имена свештеника који су у току рата убијени  и они који су умрли природном смрћу. Доступни су  и одређени непотпуни подаци о оскрнављеним и опљачканим православним црквама и манастирима али сматрам да број није од суштинске важности колико је важно да разумијемо позадину тих догађаја и намјеру аустроугарских власти да уништи српско свештенство и српску православну цркву као једну од најважнијих идентитетских одредница када су Срби у питању „, додао је Милошевић.

Са историјског часа 

Према историјским подацима Србија је у току Првог свјетског рата изгубила 52 одсто  мушких глава  до 55 година а укупно 1,5 милиона становника док ти подаци за Србе из БиХ не постоје.

Ми данас  нажалост, немамо поуздане податке када је у питању број цивилних жртава у БиХ у Првом свмјетском рату. Историчари се нису често  бавили из политичких разлога овим питањем  не желећи да отварају неке старе ране и кујући нову југословенску нацију и државу, „ истиче Милошевић.

Боривоје Милошевић, историчар 

Циљ аустроугарских власти у Великом рату био је да очисти од Срба општине уз границу са Србијом  масовно их шаљући у логоре највише Добој и Арад  у Румунији.

Зато је српска војска послије пробоја солунског фронта баш ове градове на истоку БиХ прво ослободила.

Бригада Тимочке дивизије којом је командовао Милан Недић, пуковник,  прва је ослободила  Вишеград 4.новембра 1918.године увече. У град је умарширао прво коњички ешалон а онда пјешадија а Недићеве  јединице су побједнички ушле и у Сарајево, „ рекао је на историјском часу историчар Предраг Остојић из Рудог.

Предраг Остојић, историчар 

Овај историјски час, који је био изузетно посјећен,  уприличен је у оквиру „Петровданских свечаности“ у овом граду.

Р. ТАСИЋ

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!