СОКОЛОВ подсјетник за радове у пољопривреди


У Јануару. – Закључи домаће рачуне за прошлу годину. Састави инвентар имовине. Смисли план за рад у идућој години. Оправи на зградама што је потребно. Прорешетај жито и пропусти га кроз тријер. Преврћи кукуруз. Прегледај трапове, туршију и саламуру. Сумпориши влажне стаје да би плесан отстранио. Чувај се назеба! Утопљавај и сточне стаје. Спремај овце за летње јагњење. Можес косити ситу и папрат ради простирања под стоку. Поправљај живу ограду, тарабе и плотове. Пођубри незасејане леје у врту. Припреми што је потребно за топле леје. Љепших дана креши воћке и откопавај земљу около стабала. Треби гусењаке. Повади свуда стабла. Брижљиво прегледај нова вина и дољевај бурад. Сумпором чешће надими бурад. Сумпориши и празну бурад.

У Фебруару. – Прегледај и спремај ратарски алат. Провјетравај трапове. Пробери кромпир за сјеме. Преврћи жито и кукуруз. Окречи стаје. Пази на ждребне кобиле и на ждребад. Одабери грла за рад, а слабије и утовљене продај. Пази на живину која носи. За прољећни усјев ори када вријеме дозволи. Увари за кукуруз и за репу. Може се сијати пољски грашак, граорица, прољећни овас, мак и јарица, а расађује се морска репа. Плеви обимни усјев. Заливај ливаду осоком. Поравнај кртичњаке и мравињаке на ливади. Режи пруће за плетарство. Пожури са риљањем земље. Спремај леје у вртовима. Сеје се: грашак, боб, спанаћ, першун, паштрњак, салата, жута репа (шаргарепа), ротквице; сади се лук. Посиј сјеме (ради расада) од кеља, купуса, карфиола, салате, паприке, патлиџана (парадајза). При крају мјесеца може се сејати рани кромпир, или и покривати од мраза. Чисти старе јагодњаке и сади нове. У воћњаку заврши орезивање, очисти стабла и гране од маховине. Повади излишне изданке. Расађуј младице. Припреми и утрапи калемгранчице. Прихрањуј слабе кошнице.

У Марту. – Пази на жито и кукуруз. Припреми се за сијање. Радној стои повећај оброке. Одбиј прасад од сисе и ушкопи која нису за расплод. Насађуј живину. Озими усјев продрљај. Дjетелиништа поспи гипсом а слабији усјев салитром. Сије се прољећни јечам и овас, јаринца, грашак, граорица, сочиво, дјетелина, луцерка и грахорка, мак, лан, цикорија, њивска мрква. Сади се кромпир, морска репа, хмељ. Окопава се озимна уљана репица. Ливаде продрљај. Засађуј врбе ради плетарства и ради везивања пјесковите земље. Сије се у лејама ротквица, мрква, рани купус, келераба и карфиол. У пољу саде се боб, грашак, спанаћ, кисељак, мрква, першун, ротквица и целер; лук, кромпир, шпаргла; расађују се рани купус, кељ, јагоде. Лањски купус, кељ и др. са сјеменом пресади из трапова на сунчано мјесто. Завршуј орезивање у воћњаку и скидање гусењака. Олуби потклобучену кору са стабла, очисти црве и треби крваву ваш. Засади младице и постави уз њих притке. Изврши калемљење. Лањско очење орежи. Одгрћи виноград, са чокота сасјецај побочне жилице. Опери чокоте раствором зелене галице. Замјењуј изумрло чокоће новим. Орежи виноград и пођубри га. Прво копање и калемљење из руке и стратификовање лозе. Упрпори резнице и калемове. На риљевима засади прпорке и калемове. Претачи вина. Прехрањуј кошнице, слабе спајај.

У Априлу. – окречи свој стан. Код стоке постепено се прелази на зелену хранну. Луче се јагањци и шкопе се. Насађује се живина. Угар се први пут преорава. Озима пшеница и други озими усјев, ако је сијано машином – сијачицом, праши се. Трјеби се паламида и друга уродица. Припреми земљу за сијање репе, цикорије, дјетелине, граорице, грахорице, вучице, кукуруза, пасуља, бундева (дулека, лудаја), диња и лубеница, проса, сирка и за сађење кромпира. За зелену пићу може се користити раж, овас, репица, руменика, луцерка, дјетелина и др. Дрљај ливаде и наводњавај водом и осоком. Доврши сијање у градини. Засијавај краставце – другу врежу. Расађуј цвјеће. У воћњаку пази да мразеви не осмуде цвијет и разне заметке, – у ведрим и хладним вечерима и ако је хладна магла, ложењем и густим димљењем брани се. Доврши калемљење, прскање лозе и воћњака. Доврши претакање вина. Доливај бурад. У пчелињаку пази да ти не побјегне рој.

У Мају. – Постепени прелаз на искључиво зелену храну и пашу. Обавезно напасај овце, а после кише или на росну траву баш никако! Чувај рогату марву од влажне дјетелине, да не добију надун. Овце се могу држати по торовима. Израда мљечних производа на бачијама. Стрижа оваца. Пази на пијаћу воду код стоке и живине да је чиста. Довршује се сијање прољећњег усјева. Проређуј и праши репу и рани кукуруз. Засађуј дуван, сточну репу, купус и памук. Косе се ливаде, дјетелина, јесења луцерка и озима репица. Зарезују се главице афијона, ради опијума. Уништавање гундеља. Сије се поврће, нарочито врежа, а старија лоза од вреже се орезује. Заливај башту јутром и вечером. Окупај јагоде и подастири сламу, да се плод не прља. У воћњаку зелено орезивање. Прскај воћке. Очење воћака. Прскај винову лозу. У подруму претакање и доливање. Ноћу провјетравај подрум. Додај кошницама доста празних оквира. Вјештачко ројење. Прво вађење меда.

У Jуну. – спремај се за жетву. Јаче прихрањуј радну стоку. Нађубри покошено дјетелиниште, или га натори. Одбиј ждребад и јагањце ако су већ у петом мјесецу. Одвој пилиће од квочке. Чувај ћуриће од росе и влаге. Можеш на густо посијати кукуруз за зелену пићу. Окопава се кукуруз, репа, кромпир, пасуљ, дуван, купус. Заврши проређивање репе. Расађуј купус и репу. Почиње жетва јечма и пшенице. Може се засијати кукуруз ранозрелац (стоданац, чеквантин) као други усјев. Бере се мак за сјеме. Косе се ливаде, а на 15 дана по томе опет се наводњава. Рибњаке и баре чистити! Сију се позни пасуљ, ротквица, спанаћ, салата и грашак, а расађује се купус, карфиол, кељ, келераба. Орезују се плави и црвени патлиџан, краставци и диње. Окопавај и увече заливај баштенски усјев. Проређуј круну код бресака. Виноград се шкрњи (залама), везује и прска. Прегледај калеме. У зелен још се може лоза калемити. Претачи вино. Доливај бурад. Преноси кошнице за пашом.

У Јулу. – жетва, вршидба. Спремање ђубрета. Радној стоци појачај храну. Осталу стоку изгони на пашњак. Непотребне овнове продати. Пуштај стоку и живину на стрњику. Окопавај пољски усјев. Уништавај вилину косицу у дјетелини. Преоравај стрњику. Сије се ротква и мрква за јесен и за зиму, расађује се купус, карфиол и празилук. Прибирај сјеме од баштенског усјева. Врт заливај обилно. Очење воћака. Брање воћа. Виноград се последњи пут прска. Вино прегледај, али га не дирај. Ноћу вјетри подрум. Код пчела спречавај ројење. Вађење меда. Преноси кошнице за пашом.

У Августу. – спремај се за виноградску бербу и за сушење дувана. Радну стоку добро храни, а осталу гони у поље. Лучење оваца за продају. Жетва сочива, грашка, проса, конопље и лана. Сије се озимна уљна репица и руменика дјетелина. Коси се отава. Сије се спанаћ, пасуљ и грашак, першун, ротквица, црни лук и зимска салата. Расађује се купус за прољеће. Сабирај сјеме од баштенског усјева. Сузбијање грозданог мољца. Вино се претаче и долива. Слабе кошнице удружуј.

У Септембру. – спремај сјеме за озими усјев. Потопи га у плави камен. Припреми сушаре за сушење шљива. Стока постепено прелази на суву храну. Жетва цјелокупне раније сјетве у пољу. Берба грожђа и воћа. У врту сије се спанаћ, салата, ротквица. Копај јаме у које ћеш засадити воћке. Полако припремај кошнице да презиме.

У Oктобру. – утрапи зимницу од поврћа и зеља и склањај те у подруме. Пребирај и укалупи дувански лишће. Прерађуј јесење воће у пекмез, воћни сир, мармеладу и др., или га преради у разне сокове (јабуковача, ликер и др.). Одабери најљепше воће за продају и склони га на сухом мјесту. Почиње се печење ракије. Затвори свиње рањенике ради гајења и продај излишна грла крупне стоке. Додаје се сијено исјецкане суве хране. Стоку не гони на пашу док на трави има росе и док се не разиђе јутарња магла. Живинарник окречи и очисти. Младице расађуј у врту и воћњаку. Калемове лозе склони у умјерено влажном пијеску у подруму или у трапу. Виноград загрни. Долијевај у бурад с новим вином, а врањ у њима тек лабаво намјести. Погледај кошнице и ако је потребно додај им зимске хране.

У Новембру. – утрапи корјенасте плодове. Реди лан и конопљу. Прегледај машине и справе за пољопривреду и склони их под кров. Поправљај кров на кући. Стоку храни по зимском оброку. Утопли стаје и живинарник. Пази на исхрану крава музара. Свинје рањеникеи стоку за товљење јаче храни додајући им репе и резанаца из фабрике спирита и шећера или уљане погаче. Незасејане њиве дубоко преори. Извози стајски гној (ђубре) на њиве. Старије воћке моогу се орезивати. Окречи стабла на воћкама. Притке у винограду повади исложи на сувом мјесту. Риљање земље. Долијевај бурад с новим вином. Оточи црно вино с комине. Бистри старо вино. У врту покривај зимски усјев сламом, да се не би смрзнуо. Домаћи ручни рад (корпе,четке итд.) кад се за то уграби времена.

У Децембру. – пази на свој стан да је увијек добро провјетрен, преврћи жито,да се не би ужегло. Под стоку простири више сламе. Провјетравај сточне стаје. По лијепом времену пусти стоку на ваздух. Пази на бремениту стоку. Доврши орезивање воћака прехрањуј птице пјевачице у врту. Пази да ти зечеви не штете воћке. Преточи вино са стеље. Бурад са потпуно преврелим вином затвори. Умањуј оброке стоци која не ради.

 

  1. г.

Прочитајте и...

error: Content is protected !!