СМАЊИТИ ЗА 50 ОДСТО БРОЈ ПОГИНУЛИХ У САОБРАЋАЈНИМ НЕСРЕЋАМА


ВИШЕГРАД – У Републици Српској прошле године је у саобраћајним несрећама погинуло 130, тешко повријеђено 703 а лакше повреде задобило 2.878 лица, речено је данас у Вишеграду на обиљежавању Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.

Предсједник АМД „Вишеград“ Радован Липовац  рекао је да је циљ ове акције да се подсјетимо на оне који су животе изгубили на путевима али и да размислимо о материјалној штети која се мјери милионима конвертибилних марка.

„Према неким процјенама у саобраћајним несрећама возилима је нанијета штета од око 180 милиона КМ што није занемариво, „ додао је Липовац.

Он је истакао да је циљ ове акције и других сличних  да се до 2020.године самњи број погинулих  и тешко провријеђених  на друмовима за 50 одсто.

„Ово је прилика да се подсјетимо на и 1,2 милиона људи чији се животи угасе на свјетским путевима као и 50 милиона оних који наставају живот са тешким повредама“, рекао је секретар Црвеног крста Вишеград Душко Самариџић и додао да су управо породице погинулих на овај начин почеле обиљежавати овај дан.

Самарџић је навео да је данас провјерена спремност свих институција  које у оваквим ситуацијама пружају помоћ тешко повријеђеним у саобраћајним несрећама као што су активисти Црвеног крста, ватрогасци, медицинари и полицајци.

Активисти црвеног крста учествовали су данас у симулативној вјежби спашавања двоје повријеђених у аутомобилу.

„Ми се окупамо у просторијама Црвеног крста и ту вјежбамо спашавање повријеђених као што је пружање прве помоћи кад је врло важно да при тој радњи не погоршамо стање унесрећеног“, рекла је активиста Слађана Симић.

Командир Ватрогасне јединице у Вишеграду Жељко Милошевић рекао је да су ватрогасци ове године интервенисали и пружали помоћ у осам саобраћајних несрећа од којих се  у Вардишту завршила са смртним исходом једног лица.

Поред чланова АМД, ватрогасаца, медицинара из Дома здрава и активиста Црвеног крста на симулативној вјежби на Тргу палих бораца учестовали су и припадници Полицијске станице у Вишеграду.

Р. ТАСИЋ

 

 

Прочитајте и...

error: Content is protected !!